Izložba "Izgradi platformu"

Zaklada "Kultura nova" poziva sve zainteresirane na autorsko vodstvo kroz izložbu "Izgradi platformu".
Autorsko vodstvo kroz izložbu "Izgradi platformu" s tematikom društveno-kulturnih centara održat će se u četvrtak 12. studenoga 2015. godine u 19 sati u Gliptoteci HAZU u Zagrebu u okviru Radnog skupa "Prema institucionalnom pluralizmu: Razvoj društveno-kulturnih centara" koji organizira Zaklada "Kultura nova". Kroz izložbu će voditi Miranda Veljačić i predstavnici društveno-kulturnih centara.

Izložba "Izgradi platformu" okuplja na jednom mjestu tokove misli, slike, povijest, nacrte i aktualne procese transformacije prostornih, programskih i organizacijskih koncepata u prostorima Doma mladih (Split), Društvenog centra Rojc (Pula), Filodrammatice, Hartere i Palacha (Rijeka), Hrvatskog doma (Karlovac), Lazareta (Dubrovnik), Pogona Jedinstvo (Zagreb), Društvenog centra Čakovec, Centra za mlade grada Varaždina i FUNK-a (Koprivnica). Izložba je nastala 2014. godine, a osmišljena je kao otvorena platforma koja se mijenja i nadograđuje sa svakim novim izložbenim postavom.

Ideja izložbe "Izgradi platformu" nastala je kroz projekt "Platforme: prostori" koji se usmjerio prema prostorno-programsko-organizacijskim okvirima centara novih kulturnih, društvenih i umjetničkih praksi. Intenzivnim radom aktera nezavisne kulturne scene, promjenama u načinima financiranja kulture, dostupnošću atraktivnih prostornih resursa prikladnih za kulturu u središtima gradova, i nizom drugih okolnosti stvorili su se uvjeti za nastanak novog prepoznatog modela prostora za kulturu. Za sada se oni nazivaju nezavisni centri, hibridne ustanove, centri za kulturu i mlade, autonomne zone, prostori koalicija udruga, multimedijalni centri, društveno-kulturni centri i slično, ali iza svih tih naziva nalazi se vrlo sličan obrazac funkcioniranja, iste uloge, potrebe i mogućnosti.

Autori koncepta izložbe su Dinko Peračić i Miranda Veljačić, a suradnica na konceptu je Emina Višnić. Fotografi su Damir Žižić, Marko Ercegović, Dejan Štifanić, dok dizajn potpisuje Damir Gamulin. Izložbu su realizirali Platforma 9.81 i partneri: Multimedijalni kulturni centar Split, Platforma Doma mladih, Art radionica Lazareti, KAoperativa, Molekula, POGON - Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade, SU Rojc, Platforma za Društveni centar Čakovec, Centar za mlade Vakuum, Forum udruga nezavisne kulture – FUNK. Koncepti prostora za nezavisnu kulturu razvijani su kroz suradničke prakse nezavisne kulturne scene kao što su Zagreb-Kulturni Kapital Evrope 3000, Operacija:grad, Clubture.

Zagrebačko izdanje izložbe dio je Radnog skupa "Prema institucionalnom pluralizmu: Razvoj društveno-kulturnih centara", u organizaciji Zaklade "Kultura nova", koji je zamišljen je kao intenzivni interaktivni program namijenjen predstavnicima društveno-kulturnih centara utemeljenih na civilno-javnom partnerstvu i sudioničkom upravljanju, kako onim postojećim tako i onima koji se tek trebaju uspostaviti. Svrha Skupa je unapređenje postojećih i razvoj novih modela društveno-kulturnih centara, povezivanje postojećih i nastajućih društveno-kulturnih centara te rasprava o potrebnim transformacijama u polju kulturne politike koje će osigurati institucionalni pluralizam.izvor: kulturanova.hr

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice