Izložba hrvatskog dizajna 1718: otvorenje i dodjela nagrada

Na jubilarnoj desetoj Izložbi hrvatskog dizajna predstavit će se 243 rada.
U četvrtak 25. listopada 2018. u 20 sati u MUZEJU ZA UMJETNOST I OBRT i IZLOŽBENOM SALONU IZIDOR KRŠNJAVI u Zagrebu otvara se jubilarna deseta IZLOŽBA HRVATSKOG DIZAJNA, izložbeni pregled najbolje hrvatske dizajnerske produkcije u protekle dvije godine. U sklopu ovog izdanja izložbe, koju Hrvatsko dizajnersko društvo organizira od 1999. godine, predstavit će se 243 rada, od toga 212 profesionalnih i 31 studentski, a izložbu prati i novo izdanje publikacije PREGLED HRVATSKOG DIZAJNA na 480 stranica. Izložba ostaje otvorena do 25. studenog 2018.

VIŠE: http://dizajn.hr/blog/izlozba-hrvatskog-dizajna-1718-otvorenje/

Radovi će se predstaviti u osam kategorija: Dizajn vizualnih komunikacija, Dizajn u digitalnim medijima / dizajn interakcija, Dizajn ambalaže, Industrijski / produkt dizajn, Prostorne i grafički intervencije i sistemi, Modni i odjevni dizajn, Cjeloviti projekt/proizvod i Koncept / inicijativa / kritički dizajn. Cilj izložbe je zabilježiti stanje dizajnerske profesije unutar dvogodišnjeg razdoblja, prostrti pred publiku panoramsku sliku visoko postavljenih profesionalnih standarda te relevantnih tendencija koju želimo zabilježiti kao svojevrsni oslonac i podsjetnik za budućnost. Strogom selekcijom prijavljenih radova izdvaja se i vrednuje najbolje u suvremenom hrvatskom dizajnu, te uspostavlja i održava visoke kvalitativne kriterije i standarde u suvremenoj produkciji. Izložba 1718 teži obuhvatiti ukupnost dizajnerskog stvaralaštva u Hrvatskoj – od tržišno orijentiranih projekata do onih nastalih u neprofitnom, kulturnom i istraživačkom kontekstu, a osim profesionalne produkcije, izložba prikazuje i najbolja studentska ostvarenja s domaćih dizajnerskih fakulteta. Taj dio selekcije i ove godine bit će prikazan izdvojeno iz središnjeg prostora izložbe, Muzeja za umjetnost i obrt – u susjednom prostoru Izložbenog salona Izidor Kršnjavi.

SELEKCIJSKA KOMISIJA I MEĐUNARODNI OCJENJIVAČKI SUD
Selekcijska komisija ove je godine djelovala u sastavu: Boris Greiner (grafički dizajner), Dejan Dragosavac Ruta (grafički dizajner), Vedran Kasap (produkt dizajner), Ana Labudović (grafička dizajnerica), Mario Lončarić (programer i UX konzultant), Tomislav Mostečak (modni dizajner) i Nika Pavlinek (dizajnerica). Međunarodni ocjenjivački sud čine članovi Selekcijske komisije te dva inozemna člana, Susan Sellers (grafička dizajnerica, SAD) i Slavimir Stojanović (grafički dizajner, Srbija). Međunarodni ocjenjivački sud u ovom sastavu odlučivat će o nagradama i priznanjima koja će biti proglašena na svečanom otvorenju izložbe 25. listopada.

NAGRADE
Nagrade i priznanja dodjeljuju se u svih osam profesionalnih, odnosno studentskih kategorija. Osim ovih nagrada, koje vrednuju najbolja ostvarenja u različitim područjima dizajnerskog djelovanja, dodijelit će se još tri važne nagrade. Velika nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva dodjeljuje se projektu ili inicijativi koja je svojom kvalitetom, inovativnošću, kompleksnošću ili jasnom i snažnom porukom široke društvene prepoznatljivosti obilježila hrvatsku dizajnersku scenu i njezin širi kontekst u protekle dvije godine. Članovi Selekcijske komisije nominirali su za Veliku nagradu HDD-a sljedeće autore: Nikolu Đureka sa suradnicima za knjigu Osnove oblikovanja pisma, Ivu Letilović, Igora Pedišića i Vladimira Končara za Posjetiteljski centar Mali Arsenal i Damira Gamulina sa suradnicima za Obiteljski hotel Amarin

Također, pod pokroviteljstvom Međunarodnog vijeća za dizajn Ico-D, dodjeljuje se i posebna nagrada Ico-D Excellence Award. Upravni odbor Hrvatskog dizajnerskog društva ove je godine Nagradu HDD-a za životno djelo odlučio dodijeliti teoretičaru umjetnosti i dizajna Matku Meštroviću. Sve nagrade bit će dodijeljene u sklopu otvorenja izložbe, 25. listopada 2018. u 20 sati.

DISKURZIVNI PROGRAM
U petak 26. listopada s početkom u 17.30 sati u atriju Muzeja za umjetnost i obrt održat će se predavanja inozemnih članova žirija, Susan Sellers (SAD) i Slavimira Stojanovića (SRB).

PREGLED HRVATSKOG DIZAJNA 1718
Pregled hrvatskog dizajna reprezentativno je popratno izdanje s 480 stranica teksta i reprodukcija, koje služi ne samo kao katalog izložbe nego i temeljni dokument o tekućoj produkciji hrvatskog dizajna. Osim kataloškog dijela koji sadrži ne samo fotografije nego i kratke tekstove o svakom radu, publikacija sadrži i intervjue sa žiratorima i priloge koji govore o stanju hrvatskog dizajna danas. Posljednji dio knjige sadrži i detaljan pregled aktivnosti Hrvatskog dizajnerskog društva u protekle dvije godine te kazalo. Urednik Pregleda hrvatskog dizajna 1718 je Marko Golub.

Izložbu su podržali: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Gradski ured za kulturu Grada Zagreba, Zaklada Adris, Gradska skupština Grada Zagreba, Ico-D – International Council of Design

Sponzori izložbe: Ars kopija, Igepa Group, Span, Iskon
IZLOŽBA HRVATSKOG DIZAJNA 1718
25.10. – 25.11.2018


Direktorica izložbe: Mirjana Jakušić
Organizacijski tim: Marko Golub, Mirjana Jakušić, Maša Milovac, Ksenija Žakula

Partneri projekta:
Muzej za umjetnost i obrt
Miroslav Gašparović (ravnatelj), Vesna Jurić Bulatović (marketing & PR), Vesna Ledić (voditeljica projekata), Andrea Gerencer (PR)

Udruga bivših učenika ŠPUD-a Zagreb – UBU
Bernarda Cesar (predsjednica), Marija Juza (dopredsjednica)

Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb
Filip Pintarić (ravnatelj), Bernarda Cesar (voditeljica ISO – Izložbenog salona Izidor Kršnjavi – ISO)

Međunarodni ocjenjivački sud: Boris Greiner, Dejan Dragosavac Ruta, Vedran Kasap, Ana Labudović, Mario Lončarić, Tomislav Mostečak, Nika Pavlinek, Susan Sellers, Slavimir Stojanović

Dizajn vizualnog identiteta
Lana Cavar, Marino Krstačić Furić, Ana Tomić
Dizajn postava izložbe
Market kolektiv (Marita Bonačić, Iva Hrvatin, Katarina Perić)

PREGLED HRVATSKOG DIZAJNA 1718

Izdavač: HDD – Hrvatsko dizajnersko društvo, Zagreb, Boškovićeva 18
Za izdavača: Maša Milovac

Urednik: Marko Golub

Asistentica urednika: Mirjana Jakušić
Tekstovi: Marko Golub, Dejan Kršić, Maša Milovac, Maroje Mrduljaš + Monika Džakić, Bojan Krištofić, Lea Vene (intervjui)

Dizajn i prijelom: Marino Krstačić Furić, Ana Tomić
Redakcija opisnih tekstova: Marko Golub
Lektura: Mirjana Jakušić, M.G.
Prijevod: Language Lab / Mirna Herman, Leo Štedul

Tisak: Stega tisak d.o.o. Zagreb
Papir: Gmund Bauhaus Dessau Weiss 2 120g/m2 (Igepa Plana d.o.o.)
Pismo: A2-TYPE Regular
Naklada: 800
Zagreb, 2018.
ISBN 978-953-6778-44-7


facebook event

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice