Izložba ekološkog namještaja te staklenih i kamenih skulptura

Doživite drveni ekološki namještaj hrvatskih dizajnera i proizvođača, kao i skulpture akademskog kipara u istom prostoru.
U subotu, 09 svibnja 2015., u 18 sati, u Oris Kući arhitekture otvaraju se dvije izložbe stvarajući jedinstvenu cjelinu.
Oblikovanje izvornog – stanovanje prema načelima eko dizajna, izložba je posvećena pobjedničkim radovima dizajn natječaja hrvatskog proizvođača namještaja ERA grupa, autora: CILIGA, GLAVAŠ, LESKOVAR, LUKAČ KIRŠ, MAMIĆ, ŠKALIĆ, ŠRAJER I VUKMANOVIĆ. Izložba je rezultat natječaja „Kvrga“ koji ispred dizajnera stavlja zadatak da promisli i kreira namještaj koji osim estetskih i funkcionalnih vrijednosti zadovoljava sve principe eko dizajna.

Eko dizajn - proces projektiranja proizvoda i sustava proizvoda koji imaju za cilj svesti na minimum štetne utjecaje na okoliš tijekom čitavog životnog ciklusa – od nužnosti potrebe do konačne oporabe proizvoda. Strategije „eko dizajna“ pokušavaju integrirati zahtjeve okoliša i sve razine razvoja proizvoda uz uložene troškove za poboljšanje djelovanja proizvoda na okoliš često povezujući konkurentske prednosti u smislu ušteda na korištenom materijalu i smanjenju proizvodnog otpada.


Izložba akademskog kiparaPetra Dolića, Oblikovanje izvornog – Voda, kamen, nastavlja priču prirodnih materijala kroz kamen i staklo. Petar Dolić diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Šime Vulasa, Član je HDLU-a i ZUH-a. Do danas je izlagao na tridesetak samostalnih izložbi i četrdesetak skupnih izložbi. Autor je brojnih skulptura na javnim prostorima ( 'Tri sunca' - uvala Vela lozna, Postira; 'Podmornica'- Zagrebacki velesajam; 'Brod na suhom'- Njemacki park, kraj Bocarskog doma (ZG), 'Spomenik poginulim braniteljima' u Labinu u sklopu Mediteranskog kiparskog simpozija, 'Jabuka' u Crnom Lugu, u sklopu Goranske kiparske radionice Lokve...).
Osim navedenog, Petar Dolić je i autor 'Večernjakove milenijske ruže' , 'Dekanskog lanca' Veleučilišta Nikola Tesla u Gospiću. Dobtinik je brojnih nagrada (Sveučilišta u Zagrebu, I. nagrada na trijenalu hrvatskog akvarela, II. nagrada za spomenik Oluja 95...)
U trenutku kada se Petar Dolić pojavljuje u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti, o njemu se piše i govori kao o najvecoj kiparskoj darovitosti mlađe generacije. Njegova plastika donosi nov, svjež ogled na sadašnjost, viziju suvremenog svijeta koja je jednostavna i rafinirana. Petar Dolić je postavio aksiome vlastitog kiparstva: oblikuje drvo, kleše, modelira, a kiparski smisao traži u vlastitom postojanju.O postavu

Oblikovavši od velikog komada staklene mase mnogo manjih oblika, umjetnik u procesu oblikovanja svakog pojedinog komada staklene mase ne stavlja u drugi plan osnovne elemente kiparske forme: masu/volumen, dinamiku oblika, meke prijelaze svjetla i sjene na površini skulpture, odnos punog i transparentnog. Odlazi, dapače, korak dalje i skulpturu tretira kao formu kroz koju prolazi svjetlost i upravo ju ta komponenta svjetlosti do kraja čini kompletnim skulptorskim objektom koji tematizira vodu. Suživot s bijelim kamenim oblicima kao da im udahnjuje još više skulpturalne mekoće istovremeno otvarajući temu o snazi i postojanosti vodene snage i energije. U svim staklenim i kamenim oblicima pulsira život, rast, energija kretanja. Skulpture Petra Dolića nikada nisu bile energetski i volumenski mrtve, zanatski završene forme koje su tu tek da nas zadive tehničkom bravuroznošću kipara.

Izložbe možete razgledati od 9. - 15. svibnja 2015.

Organizatori izložbe su ORIS, ERA grupa i Portal hrvatskih arhitekata - arhitekti.hr, koji su sa KIRŠRAJER X VUKMANOVIĆ i autori postava izložbe. 

Ulaz je slobodan.

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice