Izložba dizajnera i ilustratora Miltona Glasera

U Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi, u utorak 27. siječnja u 19 sati, otvara se izložba radova jednog od najvećih svjetskih živućih dizajnera i ilustratora Miltona Glasera. Izložbu možete pogledati do 6. veljače.
Izložbu organiziraju svjetski poznati ilustrator i dizajner Mirko Ilić, bivši učenik ŠPUD-a, a danas profesor na SVA, u suradnji s Udrugom bivših učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna (UBU), Školom primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb (ŠPUD) , umjetničkom platformom Organizam te SOS Dizajn Festivalom iz Sarajeva.

Izložba pod nazivom Crtanje je promišljanje predstavlja 180 radova iz njegove pedesetogodišnje karijere, a koji su prethodno objavljeni u Glaserovoj zadnjoj monografiji, Drawing is Thinking (2008.).

U knjizi, kao i na izložbi, Glaser osobno odabire radove te ih pažljivo uređuje kao niz crteža s različitim motivima. Direktna veza između crteža nije uvijek na prvu uočljiva, no pažljivom promatraču neće promaknuti. Upravo ta činjenica ilustrira Glaserovu posvećenost uvjerenju da crtanje nije samo način prezentiranja, već i razumijevanja te doživljavanja svijeta.

U popratnom dijelu programa bit će organizirana vodstva kroz izložbu, posebice za učenike ŠPUD-a i studente, dok će zatvaranje izložbe upriličiti projekcija dokumentarnog filma o životu i djelu autora –To Inform and Delight (2008.) redateljice Wendy Keys. Poseban dio programa izložbe odvijat će se na Noć muzeja, u petak 30.1.

Izložba ‘Crtanje je promišljanje/Drawing is thinking’ koja je dosad na ovim prostorima bila postavljena u Ljubljani, Beogradu, Cetinju i Sarajevu, bit će postavljena u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi, u sklopu Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Trg maršala Tita 11, od 27. siječnja do 6. veljače 2015.

Izložbu će otvoriti Iva Babaja, predsjednica ICO-D-a (Svjetsko krovno udruženje za dizajn).Milton Glaser, rođen 1929. godine, pohađao je njujoršku srednju školu za glazbu i umjetnost, te Cooper Union umjetničku školu, a zatim zahvaljujući Fulbright stipendiji Akademiju likovnih umjetnosti u Bologni. Glaser je jedan od osnivača revolucionarnog Pushpin studija otvorenog 1954. godine, pokretač New York Times magazina u suradnji sa Clay Felkerom1968., utemeljitelj Milton Glaser Inc. 1974. te zajedno s Walter Bernardom osnivač WBMG-a. Kao izuzetno plodan kreator postera i printova, izlagao je umjetnička djela širom svijeta. Neke od samostalnih izložbi imao je u Centre Pompidou u Parizu i Muzeju modernih umjetnosti u New Yorku. Njegova djela dio su stalnih postava brojnih muzeja. Radovi ovog renomiranog dizajnera variraju od legendarnog logotipa I <3 NY do kompletnih grafika i dekorativnih programa za restorane nekadašnjeg World Trade Center u New Yorku. Nagradu za životno djelo primio je 2004. godine od Smithsonian Cooper – Hewitt National Design Museum, za izuzetno značajan i dugotrajan doprinos dizajnu. National Medal of Arts predsjednika Baracka Obame dodijeljena mu je 2009. godine.


izvor: dizajn.hr

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice