Izložba „Arhitektura izvan četiri zida“

Izložba je otvorena 17. rujna na Bošnjačkom institutu u Sarajevu.
Izložba „Arhitektura izvan četiri zida“ dokumentira život, školovanje, arhitektonsko-urbanistički opus i pedagoški rad Selmana Selmanagića (Srebrenica, 1905 – Berlin, 1986), jedinog arhitekta s prostora Bosne i Hercegovine koji je studirao i diplomirao na najprestižnijoj školi europske avangarde, Bauhaus, u Dessau 1932. godine. Svrha izložbe je primarno osvijetliti važnost i specifične doprinose Selmana Selmanagića ideji i tradiciji Bauhausa, uz kraći osvrt na specifične prilike u njemačkoj i bosanskohercegovačkoj arhitekturi u tom razdoblju. Izložba ima i dva, zasebna tematska podsegmenta: radove studentskih radionica ALU i pregled radova pionira bosanskohercegovačke arhitektonske moderne (u suradnji s Arhitektonskim fakultetom u Sarajevu), a koji su bili suvremenici Selmana Selmanagića.

Izložba je integralni dio međunarodnog znanstveno-istraživačkog, izložbenog i edukativnog projekta Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse (BauNet) koji se realizira u suradnji nekoliko muzejsko-galerijskih i sveučilišnih institucija iz nekoliko europskih zemalja: Austrije, Hrvatske, Njemačke i Bosne i Hercegovine(1. 9. 2013.-30. 9. 2015). U suradnji s MSU Zagreba, kao inicijatorom i voditeljem projekta, i partnerskim institucijama iz Njemačke, Austrije i Slovenije, Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu (ALU) uključila se, kao organizator, u pripremu i realizaciju projekta u okviru natječaja EU Program Kultura 2007-2013.Projekt Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse odvija se kroz nekoliko komplementarnih segmenata: međunarodni skupovi (Muzej Škofja Loka, Universalmuseum Joanneum Graz, ALU Sarajevo), izložbe (Muzej Škofja Loka, Universalmuseum Joanneum Graz, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb), publikacije (zbornici tekstova), studentske radionice (ALU, AF, FF Sarajevo) i prezentacije digitalizirane građe dostupne istraživačima na internetu na web stranici projekta www.baunet-info.com.

Potaknuti interesom za Selmana Selmanagića i naslijeđem Bauhausa koje je znanstveni simpozij 'Bauhaus u životu i djelu Selmana Selmanagića' (ALU Sarajevo, 23. listopad 2014) probudio i kod studenata i kod šire i stručne javnosti, Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu, u partnerstvu s Bošnjačkim institutom Fondacijom Adila Zulfikarpašića i Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, organizira multimedijalnu izložbu posvećenu Selmanu Selmanagiću.

Teritorijalna odrednica je jedna od okosnica projekta BauNet koja na nekoliko razina odražava ideje i prakse koje su činile Bauhaus, uz snaženje ideje susreta različitih kultura i tradicija koja je odredila karakter te najznačajnije umjetničke i arhitektonske škole 20. stoljeća. Regija jugoistočne Europe predstavlja poveznicu između studenata koji potječu iz ovog dijela svijeta a školovani su na Bauhausu. Tim se znanstveno-istraživačkim, izložbenim i edukativnim projektom prvi puta stručnoj i široj javnosti predstavljaju opusi šest jugoslavenskih studenata Bauhausa, a među kojima je Selman Selmanagić jedini student koji je u cijelosti završio studij arhitekture i poslije bio jednim od najuglednijih profesora arhitekture i dizajna u Istočnom Berlinu. Istraživanje u fokus stavlja utjecaje europske avangarde i moderne umjetnosti na prostore jugo-istočne Europe. Izložba u Bošnjačkom Institutu prvi puta će na prostoru Bosne i Hercegovine predstaviti život, opus i pedagoški rad Selmana Selmanagića kao i koncept djelovanja škole Bauhaus čime bi se sarajevska izložba pridružila nizu značajnih izložbi širom svijeta koje, u osvit 100. godišnjice od osnutka Bauhausa (1919-2019), na nov način govore o povijesti i utjecaju na suvremenu umjetnost, arhitekturu i dizajn.

Izložba je otvorena do 17.10. 2015.

Autor izložbe i voditelj projekta Baunet za BiH: Prof dr Aida Abadžić Hodžić
Dizajn izložbe i kataloga: Adnan Suljkanović www.adnansdesigns.com
Stručni suradnik pri postavu izložbe: Doc Jasna Mujkić
Asistent i PR projekta: Doc dr Jasmina Gavrankapetanović-Redžić j.gavrankapetanovic@alu.unsa.ba
3D animacija: Esmir Prljaizvor: MSU

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice