Izložba "Arhitektonski projekti na Lošinju i prostoru Hrvatske"

Izložba je posvećena austrijskom arhitektu Alfredu Kelleru.
U razdoblju 28.04.-22.05.2015. godine u Galeriji Modulor, Centar za kulturu Trešnjevka biti će postavljena izložba djelatnice Instituta za turizam dr.sc. Jasenke Kranjčević pod nazivom "Arhitektonski projekti na Lošinju i prostoru Hrvatske".

Izložba je nastala kao rezultat suradnje Lošinjskog muzeja i Instituta za Turizam u Zagrebu, a bila je izložena u Lošinjskom muzeju godine 2013. Ovom prilikom će i zagrebačka publika imati priliku vidjeti ovu vrijednu izložbu.

Izložbom se predstavlja arhitektonsko stvaralaštvo Alfreda Kellera, austrijskog arhitekta, slikara i grafičara, na prostoru Hrvatske s naglaskom na turističku graditeljsku baštinu otoka Lošinja. Istraživanjem po austrijskim te hrvatskim arhivima i knjižnicama pronađeno je 25 projekata Alfreda Kellera u Hrvatskoj. Od tih projekata najveći broj odnosi se na hotele odnosno građevine u funkciji turizma. Od ukupno 25 projekata u cijeloj Hrvatskoj njih 8 nalazi se na otoku Lošinju s pripadajućim arhipelagom.



Prezentacijom radova Alfreda Kellera želi se ukazati na kontinuitet projektiranja hotelskih građevina u Hrvatskoj te ukazati na dugu povijest lošinjskih turističkih objekata. Razumijevanje Kellerove arhitekture zapravo je i način njenog očuvanja i vrednovanja. Arhitektura Alfreda Kellera obilježila je prostor u kojem se nalazi te je, s današnjeg aspekta, treba promatrati kao jedan od preduvjeta za razvoj i održivost turizma te kao turistički proizvod otoka Lošinja.

Osim turističkih objekata, Alfred Keller je izvršio i rekonstrukciju pročelja zgrade NAMA-e u Ilici 1928.g.Oblikovanje ovog pročelja predstavlja jedno od rijetkih u kojem keller koristi simetriju uz upotrebu trijema u prizemlju te bočnih nadvišenih krila u obliku kula.

Izložbu prati katalog/knjiga koja predstavlja prvu stručnu i znanstvenu publikaciju koaj na sveobuhvatan način predstavlja Kellerov opus. Urednica knjige je Zrinka Ettinger Starčić iz Lošinjskog muzeja.

Otvorenje izložbe je u utorak, 28. travnja 2015. u 19 sati.

Izložba se može razgledati do 22.05. 2015. godine.

Uz izložbu, pozivamo Vas i na predavanje autorice izložbe Jasenke Kranjčević, u srijedu, 20.5. 2015. u 18 sati.


izvor: cekate.hr

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice