Izložba ''Arhitekt Ivo Bartolić - modernistička arhitektura Siska''

Otvorenje izložbe je u petak 25.11.2016. u 19 sati u Gradskom muzeju Sisak.
U petak, 25. studenog 2016., u 19 sati, u prostorijama Gradskog muzeja Sisak održat će se otvorenje izložbe ''Arhitekt Ivo Bartolić - modernistička arhitektura Siska''.

Ivo Bartolić autor je impozantnog opusa pretežno stambene i hotelske arhitekture, čiji rad u kontekstu modernističke arhitekture druge polovice dvadesetog stoljeća do sada nije bio sustavno istražen niti valoriziran. Svoju dugu i uspješnu karijeru započinje radeći u etabliranim arhitektonskim atelijerima još prije Drugog svjetskog rata, nakon kojeg radi u Arhitektonskom projektnom zavodu gdje će s prekidima ostati sve do svog umirovljenja s čelne pozicije zavoda početkom sedamdesetih. U svom radu još od 1950-ih godina inzistira na modularnoj koordinaciji projekata čime stvara preduvjete za industrijsku proizvodnju građevnih komponenti stambenih zgrada, koja će u idućim desetljećima postati opće prihvaćeni u stanogradnji.


Tlocrt hotela Istra, Crveni otok, Rovinj

U poslijeratnom razdoblju Sisak doživljava novi procvat i masovni priljev novog gradskog stanovništva zaposlenog u rastućim industrijama. Nove radničke stambene četvrti niču u prostorima između grada i industrijskih pogona, povezujući ih u urbanu cjelinu. Eksperimenti u stanogradnji pedesetih predstavljaju prve korake stambene politike koja će rezultirati izgradnjom sveobuhvatnih projekata poput Capraga.


Obiteljska kuća, Tuškanac

Manje urbane sredine poput Siska kriju kvalitetna modernističkih rješenja koja će se s vremenom morati valorizirati kako bi se upotpunila slika povijesti arhitekture i urbanizma dvadesetoga stoljeća na našim prostorima. Razumijevanje nastanka modernističkih urbanih cjelina i pojedinačnih zgrada važno je ne samo u kontekstu historiografije modernizma ovih prostora, već i u svjetlu primjera kojima iščitavajući njihove pojedinačne kvalitete i greške, učimo o budućem planiranju grada i odgovornosti upravljanja jednim od najvrjednijih resursa – prostorom.


Hotel Eden, Rovinj

Izložba prikazuje deset projekata iz područja stanovanja, javnih i turističkih sadržaja iz razdoblja od 1953. do 1961. godine. Cilj je na kvalitetnim i specifičnim primjerima prikazati konzistentnost Bartolićeve prakse kroz projekte različitih veličina, tipologija i projektnih programa. Izvorna dokumentacija i preslike iz doba njenog nastanka posuđene su iz arhive Arhitektonskog projektnog zavoda, iz Državnog arhiva u Sisku i Gradskog muzeja Sisak, a izložbu prati publikacija s tekstovima njenih autora i katalogom projekata.

Otvorenje izložbe je u petak 25.11. 2016. u 19h u Gradskom muzeju Sisak, Kralja Tomislava 10.

Autorski tim izložbe čine dr. sc. Borka Bobovec, mr. sc. Vlatko Čakširan, dr. sc. Luka Korlaet, Sven Sorić mag. ing. arh., a organizator je Gradski muzej Sisak.izvor: muzej-sisak.hr
foto: DAZ

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice