Izložba: Afirmacija zadarskog Poluotoka

​Izložba je rezultat rada studenta diplomskog studija ​arhitekture i urbanizma u okviru urbanističke radionice u akademskoj godini 2013/2014.
Pozivamo Vas na otvorenje izložbe Afirmacija zadarskog Poluotoka studenata Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, u petak 5. prosinca 2014. u 19 sati u Kneževoj palači Narodnog muzeja u Zadru.

U subotu, 6. prosinca, u 10:00, u Kneževoj palači I kat, održati će se okrugli stol s autorima izložbe, predstavnicima Odsjeka za sociologiju i Odsjeka za turizam Sveučilišta u Zadru.

Izložba je podijeljena u tri cjeline: analitičko-istraživački dio, valorizaciju zadarskog Poluotoka - komparacija 1989./2014., te preobrazbu Poluotoka koja uključuje projektne intervencije studenata.

Grupa studenata diplomskog studija arhitekture i urbanizma, u detaljnom analitičkom dijelu istraživala je karakteristike zatečene urbane strukture Zadra i ispitala mogućnosti afirmacije nekih vrijednih gradskih prostora gradskog središta.

Napuštanjem i preseljenjem određenih sadržaja, kao i saniranjem zapuštenih dijelova, u razvoju grada javljaju se sadržajne i strukturalne "praznine", te one postaju gradska prilika za urbanističko-arhitektonskim sređivanjem poteza osmišljavajući i propitkujući nove sadržajne i strukturalne odnose, kao i tipološke oblike u gradskom tkivu. Upravo takvo je središta Zadra tj. prostor zadarskog Poluotoka.

Zadatak je uključivao istraživanje predominantnog značenja zadarskog Poluotoka i programiranje urbanog područja na pretežito izgrađenom ili neodgovarajuće korištenom prostoru.

Urbanistička radionica pokrenuta je na inicijativu Društva arhitekata Zadra (ZDA). Tema je suvremena i aktualna jer su aktualni procesi iseljavanja stanovnika iz povijesnih jezgri gradova i naselja i njihovo pretvaranje u jednonamjenski smještaj turističke namjene.

U provedbi su sudjelovali Društvo arhitekata Zadra (Darko Franceschi), Županijski zavod za prostorno uređenje (Nives Kozulić), Grad Zadar (Matko Segarić). Uvodna predavanja održali su Boško Budisavljavić, Tihomir Jukić, Pavle Marušić, Darko Šiško i Feđa Vukić, te gosti kritičari Silvio Bašić, Ines Merčep i Darko Franceschi.

U projektu su sudjelovali studenti: Juraj Golubiček, Marko Skoblar, Natalija Šarlija, Alma Špoljarec, Ana Švaljek, Danijela Tukić, Dorotea Turčinov, Marta Turk, Viktor Vdović, Filip Vidović, Mate Viduka, Katija Violić, Marijana Vučemilović, Martina Željko, Marijana Zlodre, Nina Žaja, Ivo Žarko. Voditelji radionice bili su Tihomir Jukić i Kristina Perkov.

Okrugli stol je otvoren za sve zainteresirane.


Više o projektu pročitajte OVDJE.

POZIVNICAizvor: ZDA

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice