Inicijativa Višnjan

Predavanja arhitekta Idisa Turata i sociologinje Olgice Klepač u Višnjanu.
U subotu, 17. rujna 2016., u Višnjanu, u sklopu arhitektonsko-urbanističkog procesa ‘Inicijativa Višnjan’, gostuju arhitekt Idis Turato iz Rijeke i sociologinja Olgica Klepač iz Zagreba. Na rasporedu je tema 'odnos urbanog i ruralnog' a predavanja će se održati u zgradi Zajednice Talijana u Višnjanu, s početkom u 20:00 sati.

Grupa Katalizator i Društvo arhitekata Istre (DAI-SAI) u Višnjanu provode arhitektonsko-urbanistički proces, pod nazivom 'Inicijativa Višnjan', kojim u Višnjanu okupljaju arhitekte i ostale stručnjake tijekom cijele godine kako bi isprovocirali interakciju sa stanovnicima i lokalnom samoupravom u planiranju budućeg izgleda Višnjana. Nizom aktivnosti po principu ‘inicijative-interakcije-intervencije’ istražuje se tijekom ove godine postojeće stanje, da bi se idućih godina mogli postaviti konkretni arhitektonski zadaci, predložiti konkretna rješenja i na kraju ta rješenja realizirala.

Predavanja arhitekata i ostalih stručnjaka predviđaju se s raznim zadanim temama bitnim za prostor Višnjana. Ovo peto okupljanje baviti će se temom ‘odnos urbanog i ruralnog' a gosti predavači prenijeti će svoja iskustva i predstaviti svoja istraživanja vezana za tu temu. Predavanja će biti općenita, zanimljiva i široj publici te neće biti vezana samo za područje Višnjana već će se moći doznati nešto o sličnim iskustvima u drugim dijelovima Hrvatske. Ulaz na predavanja je besplatan a nakon predavanja biti će mogućnosti za druženje s gostima predavačima, organizatorima i ostalim gostima.

Istom temom baviti će se i akcija koju će tog vikenda provesti mlade arhitektice Irma Šmuc iz Zagreba i Martina Babić iz Rijeke sudjelujuću u berbi grožđa. Tijekom berbe ispitivati će migracije Višnjanaca i gostiju koji se na dan/vikend berbe ponovo okupljaju u Višnjanu, vraćaju u svoje vinograde ili vinograde svojih obitelji/poznanika čime se broj stanovnika u Višnjanu naglo poveća premda oni bili 'posuđeni'. Ovo istraživanje poslužiti će u daljnjim fazama Inicijative - odabiru projektnih zadataka i predlaganju rješenja, kojima će se Inicijativa baviti u narednoj godini.
facebook event

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice