Ikonična arhitektura Borisa Magaša

U četvrtak, 18. siječnja 2018. u 18 sati pozvani ste na predavanje pod nazivom "Ikonična arhitektura Borisa Magaša" koje će održat dr. sc Alen Žunić.
Ikonična je arhitektura tema aktualna još od vremena piramida i antičkih civilizacija – vladari i elite društva htjeli su arhitekturom naznačiti važnost i uspješnost svojih država, gradova ili zajednica. Međutim, u 20. i 21. stoljeću tema ikonične arhitekture je postala simbol talenta i kreativnosti i samih arhitekata, koji više nisu ostajali anonimni iza mecena što su ih financirali, već je i njihovo ime raslo svakom novom zapaženom, često i ekstravagantnom zgradom. Vrhunac toga novog vala arhitekata koji su počeli obilježavati gradove i stavljati ih na mapu svijeta – takozvani starhitekti – obilježen je prijelazom u 21. stoljeće muzejskom zgradom Franka Gehrya. 'Bilbao efekt' pokazao je kako arhitektura može stvoriti turističku atrakciju od gotovo nepoznatoga grada i svojom neuobičajenom formom postati tema svih svjetskih medija.

Iako ovo predavanje nema iluziju da je potrebno uspoređivati Gehrya i Magaša, ideja je ipak prikazati važnost Borisa Magaša kao možda najkompleksnijeg arhitekta u našoj novijoj povijesti. Predavanje ispituje, kroz nekoliko njegovih kapitalnih djela, kojim je to arhitektonskim alatima stvarao ikone gradova ili naselja što su prije njegovih realizacija ili idejnih rješenja bila nedovoljno poznata.I dok se objekti koje diljem svijeta grade Gehry, Eisenman ili Zaha Hadid čuvaju i obnavljaju jer ih se smatra velikom vrijednošću za grad ili državu, bit će zanimljivo promotriti koje su to sudbine doživjele Magaševe zgrade, unatoč svojemu antologijskom značenju. Krajnje, postavlja se pomalo provokativno pitanje – je li Magaš bio naš starhitekt? I to je posebno izazovno propitati u gradu u kojem se Magaš rodio – Karlovcu.

Četvrtak, 18. siječnja 2018. u 18 sati 
DAGG
(Društvo arhitekata, građevinara i geodeta Karlovac), Banjavčićeva 8, Karlovac


Alen Žunić rođen je u Zagrebu, gdje je 2013. diplomirao na Arhitektonskom fakultetu. Kao student dobitnik je Dekanove (2009.) i dviju Rektorovih nagrada (2012. i 2013.). Magistrirao je 2015. Teoriju i filozofiju arhitekture na GSD Harvard University i MIT-u, a 2016. doktorirao na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu,gdje je trenutačno istraživač na znanstvenom projektu Heritage Urbanism. Od 2017. radi na postdoktorskom istraživanju na ETH Zürich – Institut für Geschichte und Theorie der Architektur. Dobitnik je međunarodne nagrade Ranko Radović za kritičko-teorijski rad u arhitekturi (2016.). Područje njegova interesa jesu svjetska i hrvatska moderna i suvremena arhitektura, o čemu je objavio 10 autorskih i uredničkih knjiga te više od 200 članaka u časopisima: MITDesign Issues,Oris, ArtKontura, Prostor, ČIP, Kvartal, Projekt, Presjek,Vijenac...Utemeljio je Odjel za arhitekturu Matice hrvatske. Nagrađivan je na javnim arhitektonskim i urbanističkim natječajima.


Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice