Hrvatski predstavnici - Brick Award 14

Andrija Rusan je nagradu osvojio u suradnji s kolegama Marijanom Mirkovićem i Ljerkom Kabelkom za zgradu Lumenart
Hrvatski arhitekt Andrija Rusan, u suradnji s kolegama Marijanom Mirkovićem i Ljerkom Kabelkom, dobitnik je nagrade "Wienerberger special prize" za projekt poslovne zgrade Lumenart u Puli, izvijestio je Weinberger, najveći proizvođač opeke na svijetu, koji je organizirao Weinberger Brick Award 2014. Rusan je na zgradi surađivao s dizajnerom rasvjete Deanom Skirom.

"S obzirom na to kako je u konkurenciji bilo više od stotinu radova, a predsjednik samog žirija je Wang Shu, dobitnik Pritzkerove nagrade, ovo priznanje svakako je doprinijelo samopouzdanju te sam izuzetno zadovoljan i počašćen što se cijeni moj rad i rad mog tima te obitelji. Sada su ispred mene ipak novi projekti i izazovi kojima se moram posvetiti", rekao je Rusan.

Osim njega, od hrvatskih arhitekata svoje projekte prijavili su i Andrej Uchytil i Renata Waldgoni (Postament za skulpturu kardinala Franje Kuharića) te Dva Arhitekta (Gradske vile na Mirogojskoj cesti).

Stručni žiri vrednovao je primjere najkvalitetnije realiziranih arhitektonskih rješenja u kojima se opeka za zidove, fasade, opločnici, crijep i drugi glineni proizvodi koriste na izniman i inovativan način, s posebnim naglaskom na energetski učinkovitu i održivu gradnju. Dobitnik glavne nagrade Wienerberger Brick Award 2014 projekt je Kantana filmskog i animacijskog studija u tajlandskom gradu Nakhon Pathom. Studio je poznat po tome što se sastoji od više od 600.000 ručno izrađenih cigli.

autor/izvor: Bojan Arežina/VL/Wienerberger
vrh stranice