Hrvatska u projektu Eco Silver House

U niskoenergetskim zgradama integracijom dizajniranih rješenja operativni troškovi mogu se smanjiti čak do osamdeset posto.
Energetski učinkovit demo neboder pokazni je i istraživački projekt koji je pokrenula Europska komisija unutar znanstveno-istraživačkog 7. okvirnog programa FP7 (7. Framework Programme).
Glavni je cilj projekta demonstrirati i ocijeniti nove tehnologije, koncepte i sustave za održive, niskoenergetske zgrade kako bi se ocijenila i testirala tehnološka i ekonomska izvedivost inovativnih energetskih rješenja u multirezidencijalnom neboderu Eco Silver House i izravno pridonijelo energetskoj i klimatskoj politici Europske unije (EU).

Riječ je o zgradi koja se nalazi u središtu Ljubljane, ukupne površine 23.455 m2 od čega otprilike 12.870 m2 otpada na zagrijani, stambeni dio koji služi i za pokazivanje. Ukupno ima 17 katova od čega su četiri podzemne garaže, prizemlje, mezanin, devet katova sa stanovima i dva s velikim stanovima s terasom. Stambeni dio ima ukupno 128 pasivnih stanova i taj se prostor smatra demonstracijskim područjem te 279 parkirnih mjesta.


Energetska učinkovitost i održivost

Takve su zgrade važne za EU kako bi ostvarila ciljanu energetsku uštedu, mjere povezane s klimatskim promjenama, a bez narušavanja energetske stabilnosti. U njima je ogroman potencijal jer energetski učinkovite zgrade poboljšavaju uvjete života i smanjuju troškove.
U niskoenergetskim zgradama integracijom dizajniranih rješenja operativni troškovi mogu se smanjiti čak do osamdeset posto, ali njihovo je tržište još uvijek ograničeno. Do sada je u Europi izgrađeno dvadeset tisuća niskoenergetskih kuća, od čega oko 17.000 u Njemačkoj i Austriji.

Osnovni princip održivog razvoja u tim je zgradama omogućen uz opsežno planiranje projekata energetske uštede među kojima su obnovljivi izvori energije, najbolja termalna izolacija, zvučna izolacija zidova, visokokvalitetni klimatski i ventilacijski sustavi, zaštita od Sunca, iznimno štedljivi klimatski uređaji, inteligentna kontrola i upravljanje električnim i mehaničkim uređajima, ekološki materijali, upotreba kišnice, mikrosolarne trafostanice na krovovima, zeleni krovovi itd.

Za sve korisnike i stanare, privatne i javne ulagače, arhitekte, građevinare, vladajuće i ostale zainteresirane za energetsku učinkovitost i održivu gradnju izgradnja takve stambene zgrade najbolji je primjer upoznavanja s novim tehnologijama, prezentacije dizajna, izgradnje i operativnih procesa te potvrde i provjere građevinske održivosti.
Svi sudionici bit će sustavno informirani o rezultatima projekta i načinima na koje ga mogu detaljnije promatrati. Korisnici i stanari ključni su, jer će oni pružiti najbolje informacije o svojim očekivanjima i iskustvima u sudjelovanju u projektu. Prije useljenje bit će poučeni kako najbolje i najučinkovitije upotrebljavati održivu tehnologiju u zgradi.


Međunarodni projekt

U konzorciju projekta sudjeluje deset partnera iz pet europskih zemalja, uključujući i Hrvatsku, odnosno Elektron d.o.o. za proizvodnju trgovinu i građevinarstvo. Svi partneri imaju iskustva u vezi sa sadržajem projekta i osigurat će njegovu uspješnu implementaciju. U projektu sudjeluje šest malih i srednjih poduzetnika (SME), među njima su dva arhitektonska ureda, organizacija za istraživanje i razvoj te savjetovanje, građevinski klaster i dva sveučilišta.
Inovativni dizajn zgrade odražava kombinaciju materijala, ugrađenih sustava i opreme i njezina kontrolnog sustava, što pruža visoku razinu ugodnog života i racionalnu upotrebu energije. Planovi tih modernih stanova napravljeni su nakon analize potreba i želja korisnika te najnovijih ekoloških trendova.
Tijekom razvoja demo projekta Eco Silver House obuhvaćeni su svi elementi i sustavi koji su mogli pridonijeti boljoj energetskoj učinkovitosti i održivosti uključujući tehnologiju za zadržavanje topline i vrlo učinkovit sustav upravljanja vodom i otpadom te pojačan sustav kontrole funkcioniranja energije.
Za sinkronizaciju i optimizaciju novih mogućnosti ugrađen je sustav pametnih kuća koji stanarima omogućuje jednostavno upravljanje sustavima:

  • klimatizacije i hlađenja, 
  • grijanja,
  • upravljanja roletama,
  • kontrole ulaznih vrata i kućnog videotelefona (uz poštovanje zakona o zaštiti privatnosti),
  • biometrijsko otključavanje vrata (uz poštovanje zakona o zaštiti podataka),
  • alarm, 
  • internet,
  • meteorološke stanice.
  • Povećanje energetske učinkovitosti vašeg doma, kupnju ili izgradnju niskoenergetskog objekta možete ostvariti uz Zelene stambene kredite

izvor: zelenazona.hr
vrh stranice