Hrvatska među 11 država članica Europske unije s definiranim standardom „Zgrade približno nulte energije“

Hrvatska je jedna od 11 zemalja članica Europske unije koja je ispunila obvezu definiranja standarda zgrade koja je gotovo nula energetska.
Ta je činjenica utvrđena u Bruxellesu na sastanku dionika na projektu CA EPBD (Usmjerena akcija za implementaciju Direktive o energetskim svojstvima zgrada - Concerted Action Energy Performance of Buildings Directive).

Direktiva o energetskim svojstvima zgrada 2010/31/EU definira zahtjeve koje u pogledu energetskih svojstava zgrada mora ispuniti svaka zemlja članica. Jedan dio Direktive odnosi se na zgrade približno nulte energije koje su Direktivom definirane kao zgrade koje imaju vrlo visoku energetsku učinkovitost. Ta približno nulta odnosno vrlo niska količina energije trebala bi se u vrlo značajnoj mjeri pokrivati energijom iz obnovljivih izvora, uključujući energiju iz obnovljivih izvora koja se proizvodi u krugu zgrade ili u blizini zgrade. Visoka energetska učinkovitost utvrđuje se prema Prilogu 1 spomenute Direktive.

Hrvatska je standarde projektiranja i gradnje stambenih i nestambenih zgrada približno nulte energije te rokove do kojih ih je potrebno primjenjivati propisala izmjenama i dopunama Tehničkog propisa o racionalnoj uporabi energije i toplinskoj zaštiti u zgradama ('Narodne novine' broj 130/14).

Države članice dužne su osigurati da do 31. prosinca 2020. sve nove zgrade budu zgrade koje su gotovo nula energetske, a sve nove zgrade u kojima borave i koje posjeduju tijela javne vlasti ta su svojstva dužne imati nakon 31. prosinca 2018.izvor: mgipu.hr

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice