Hotel Lone

Hotel Lone 3LHD građevine ugostiteljske namjene
Ocjenjivati mogu samo registrirani korisnici. Prijavite se | Registrirajte se

FOTOGRAFIJE

IDEJA/PROJEKT

3LHD
  • Grad: Rovinj (Rovigno)
  • Godina projekta: 2006
  • Godina izvedbe: 2011
  • Tip građevine: ugostiteljska namjena
  • Površina: 29476,00 m2
  • Investitor: Maistra d.d.
Prikaz veće karte
Hotel Lone, prvi dizajn hotel u Hrvatskoj, smješten je u park šumi Monte Mulini, najatraktivnijoj turističkoj zoni Rovinja, u neposrednoj blizini legendarnog hotela Eden i novog butique hotela Monte Mulini. Neposredno okružje hotela je jedinstven i zaštićen ansambl šume Monte Mulini u uvali Lone.
Više Manje

Pojam dizajn hotel govori o prostoru koji njeguje koncept zanimljivog i funkcionalnog oblikovanja osmišljenog od renomiranih hrvatskih kreativaca mlađe generacije; arhitekata, konceptualnih umjetnika, produkt, modnih i grafičkih dizajnera. Arhitekturu hotela potpisuje studio 3LHD, a interijer i mobilijar su dizajnirani i odabrani namjenski za sve sadržaje hotela kako bi se postigao jasan i prepoznatljiv identitet. Oblikovanje namještaja potpisuje Grupa Numen / For Use. Tekstilni dekor i dizajn uniformi osoblja potpisuje modni studio I-GLE. Grafike na tekstilu u sobama izradio je umjetnik Silvio Vujičić. Umjetničke instalacije u lobijima hotela djelo su Ivane Franke – «Room for running ghosts», Silvija Vujičića - „In the hanging garden no one speaks“ i modnog studia I-GLE - tekstilne kompozicije No1, No2, No3. Za izgled Welness&spa centra zaslužan je Studio92, dok je krajobraz hotela definirao Studio Kappo. Vizualni identitet hotela osmišljen je u agenciji Bruketa&Žinić OM.

Identitet hotela prepoznatljiv je kroz oblikovanje pročelja na kojem dominiraju horizontalni potezi - ograde terasa oblikovane kao skošene brodske palube koje se sužavaju prema višim etažama. Kompleksan teren s velikim visinskim razlikama uvjetovao je raspored unutarnjih sadržaja kroz dinamično preplitanje javnih prostora i smještajnih jedinica na svim etažama. Specifični „Y“ tlocrt omogućio je racionalnu organizacijsku shemu, kvalitetan pogled iz svih soba i okupljanje svih javnih sadržaja oko centralnog lobija koji vertikalno povezuje sve etaže hotela. Na taj se način dobio prostor impresivne veličine i visine sa zanimljivim vizurama u kojem i oko kojega se odvijaju sve vitalne funkcije hotela.

3LHD i Grupa Numen/ForUse u projektiranju interijera odabrali su ambijent okruženja kao najznačajniji likovni element hotela koji bi trebao bitno definirati sve vizure unutrašnjosti hotela. S tom namjerom naizmjenično su na bočne zidove soba postavljena zrcala koja reflektiraju svjetlo i sliku mediteranskog raslinja, dovodeći ih u dubinu interijera, ispunjavajući unutrašnjost okruženjem. Zelenilo se reflektira i na sjajnim površinama stropova u javnim prostorima pojačavajući efekt okružujućeg raslinja.
Svijetli i otvoreni prostori lobija, bijele kamene površine, bež zlatni tonovi tkanina, ovalne linije ograda i oblika namještaja naglašavaju fluidni karakter prostora, i u kontrastu su sa intimnim, prigušenim tonovima soba i apartmana, u kojima je atmosfera mirnija, materijali topliji; drvo i tepih, a tonovi tamniji i osvjetljenje prigušenije. Cijeli dizajn hotela baziran je na temi kontrasta; crno-bijelo-drvo, i temi tkanine kao poveznog elementa, koja varira od fluidne tanke koprene u restoranu preko funkcionalne ali dinamične obloge zida u sobama do bogatog dekorativnog murala u lobiju.

Ključni moment bila je svijest o potrebi prevladavanja sterilnosti uobičajenih hotelskih prostora zbog koje su korištene tkanine bogatih tekstura i kvalitetni hrastov furnir tretiran posebnim ekološkim premazima, koji ostavljaju vizualnu i taktilnu kvalitetu neobrađenog masivnog drva. Taj materijal obično opterećen rustikalnim izričajem, u ovoj izvedbi suvremenim je oblikovanjem i pročišćenim, prostorno artikuliranim formama obloga koje se pretaču u namještaj integrirao zidove i prostor u jednu kompoziciju.

Konceptualne pretpostavke pri projektiranju hotela kao i oblikovanje dizajna interijera inspirirano je projektantskim postignućima hotelske arhitekture prošlog stoljeća nastale na prostorima Jadrana, uz snažnu crtu suvremenosti izraženu u materijalima, funkcijama i tipologijama, pa tek posljedično i u formama.

Sadržaji hotela
Hotelski kapacitet je 236 soba i 12 apartmana. 16 soba nudi ekskluzivni doživljaj privatnog masažnog bazena uklopljenog u terasu sobe. Smještajne jedinice su prilagođene svim vrstama korisnika. Sobe sa kingsize krevetima, twin krevetima ili spojene sobe namijenjene obiteljima.
Hotel ima tri restorana „L“, „ON“ i „E“, dva bara, jazz klub i mini klub.
Karakteristika hotela je i konferencijski centar najvišeg standarda s 4 konferencijske dvorane te nekoliko dvorana za sastanke i VIP salonom u potpunosti opremljenima modernom tehnologijom, te pripadajućim barom.
U najdonjoj etaži hotela nalazi se Mediteranom nadahnut wellness. Uz veliki bazen ovdje se nalaze fitness, masažne sobe, relax zona sa vitality barom, te saune sa hidromasažnim bazenima – „potopljene sobe“.

Dizajn namještaja
Numen/For use
Svi prostori hotela povezani su zajedničkim nazivnikom vrhunskog dizajna namještaja. Većinu gotovih dizajnerskih komada ali i po mjeri izrađenog namještaja potpisuje međunarodno poznata dizajnerska grupa Numen/For Use.
S ciljem postizanja neposredne prepoznatljivosti interijera odabran je vjerojatno najpoznatiji projekt grupe Numen/ForUse iz sfere namještaja, fotelja Satyr (nagrada Wallpaper award za najbolju sofu na svijetu 2007) kao karakteristični objekt jakog identiteta. Satyr se nalazi u svim sobama, u različitim nijansama tkanina, ovisno o poziciji. Kao specifičnost soba može se istaknuti i sobna lampa, proizvod Dekora iz Zaboka, projektirana posebno za hotel Lone. Rasvjetna tijela u sobama razlikuju se u materijalima sjenila ovisno o poziciji. Tokom dana „utapaju“ se u pozadinu obloge dematerijalizirajući vlastiti volumen, a u trenutku paljenja translucentno sjenilo bitno doprinosi ugodnoj i toploj atmosferi sobe.
I u javnim prostorima hotela većinom se nalaze proizvodi dizajnera iz Numen/For Use, serija sjedećih elemenata Transform , Y chair i C chair poznatog proizvođača Moroso iz Italije. Dio namještaja od masivnog hrasta, stolovi XYZ te modeli X-L i X-Z proizvodi su od masivnog hrasta iz programa Element, Intere iz Zagreba, koja je za hotel proizvela i specijalne sklopive naslonjače za terase i ležaljke s integriranim suncobranom. Upravo ovaj proizvod, čija je prva aplikacija hotel Lone, kasnije će se naći na tržištu. Na taj način izgradnja hotela postaje nešto više od izgradnje turističkog objekta - predstavlja zamašnjak razvoja domaće proizvodnje u dizajniranom namještaju što bi trebao biti primjer svim investicijama u turizmu u Hrvatskoj.
Da bi se izbjegao klasični Gesamtkunstwerk, namještaj u hotelu Lone nije vezan za isključivo jedno dizajnersko ime i kolekciju, te se u svim prostorima nalaze i drugi dizajnerski komadi. Kolekcija Tio dizajnerskog dvojca Chris Martin i Magnus Elebäck iz Massproductiona, stolica Tropicalia Patricie Urquiole za Moroso, kolekcija 1966 Richarda Schultza za B&B Italia, a kao zanimljivost može se izdvojiti konferencijska stolica GF 40/4 Davida Rowlanda za Howe projektirana prije više od 40 godina, još uvijek nedostignuti primjer konferencijske stolice.

Dizajn uniformi i odabir tekstilnih predmeta
I-GLE
Kultno ime hrvatske modne scene, dizajnerski dvojac I-GLE prepoznatljivim autorskim pristupom i stilom pozabavio se i svim tekstilnim predmetima u hotelu Lone. Poseban projekt bio je dizajn uniforma za osoblje hotela. Suvremene i jednostavne, izvedene od vrlo kvalitetnih i ugodnih tkanina s naglaskom na osobnost ljudi koji predstavljaju određene pozicije u kontekstu hotela uniforme svakom djelatniku pružaju ugodan vizualni identitet koji se nadovezuje na sveukupni image hotela. I-GLE su sudjelovale i u osmišljavanju izgleda i odabiru tkanina za sve tekstilne predmete: zavjese i zastore, stolnjake, servijete, plahte...

Prostorna instalacija Room for running ghosts
Ivana Franke, umjetnica
Materijali: Aluminijske cijevi, PFA monofilament (flaks), čelična sajla.
Dimenzije: Promjer 8.7 m
Međunarodno poznata likovna umjetnica Ivana Franke svojim radovima istražuje odnose pojave i materijalnosti propitujući doživljaj prostornih dimenzija i čovjekove percepcije. U centralnom prostoru lobija postavljena je njena instalacija velikih dimenzija izrađena kao tensegrity struktura - struktura unutar koje se stabilnost postiže tenzijom i kompresijom elemenata pri čemu se kruti elementi međusobno ne dotiču. Unutar monumentalnog prostornog volumena lobija ona iscrtava vizualno transparentni sistem gustih prostornih intervala, koji omogućava čitanje dimenzija prostora kroz njega samog.
Krhka konstrukcija ispletena u zraku našla se trenutnoj ravnoteži. Pred našim očima ona otvara mnogobrojne prostore koji brzo nestaju i ne zaustavljaju se u sjećanju. Ta struktura je u stvari Soba nebrojivih kuteva, za hodanje duhova, meditaciju o beskonačnosti, ili testiranje fragilnosti.

Ciklus grafika M1 – M15
Silvio Vujičić, umjetnik
Sitotisak na tekstilu
U svim sobama i apartmanima u hotelu nalaze se jedinstvene grafike poznatog hrvatskog umjetnika Silvija Vujičića nastale na tragu istraživanja istarske kulturne baštine i freski koje datiraju iz 15. stoljeća. Detalji sa fresaka, točnije uzorci na haljinama pojedinih mučenika bili su tijekom stoljeća česti motivi koji su kolali među umjetnicima, grafičarima i tkalcima. Uzorci bi se kopirali, mijenjali bi medij i prenosili se s tekstila na grafike pa preko šablona na freske i obrnuto. Na grafikama Silvija Vujičića pojavljuju se ponovno uzorci s tkanina preuzeti s fresaka, koji su vraćeni svom prvotnom mediju: grafici i tkanini. Izvedene u velikom formatu sitotiskom na bijelom pamučnom platnu, grafike u sebi bilježe rukopis starih majstora, a zaokupljaju pažnju tehnikom izvedbe te intrigiraju motivima nabranih zastora.
Uzorci sa draperija na freskama rekonstruirani su iz Crkve sv. Katarine u Lindaru, 1409.g., Crkve sv. Marije u Dvigradu, oko 1470.-1484. g. i Crkve sv. Marije na Škrilinah u Beramu, 1474. g.

Instalacija In the hanging garden no one speaks
Silvio Vujičić, umjetnik
Biljke Adiantum Raddianum, biljke Asplenium Nidus, zemlja, drvo, voda, metal, rasvjetna tijela
Dimenzije: 730 cm x 480 cm x 150 cm
Na zidu ulaznog lobija u visini dvije etaže nalazi se instalacija Silvija Vujičića „In the hanging garden no one speaks“. Svojevrsni bio-stroj izrađen je od nosača različitih dužina i veličina koji u ritmičkom rasporedu nose drvene košare sa živim biljem i stvaraju formu koja nalikuje zastoru. Sustav navodnjavanja i magljenja omogućuje samoodrživost instalacije.

Umjetničke instalacije - Kompozicija No.01, Kompozicija No.02, Kompozicija No.03
I-GLE
materijal: tekstil, metal, flaks
Umjetnički doprinos dizajnerice iz studija I-GLE ostvarile su s tri autorske instalacije koje će biti izložene na recepciji i lobiju hotela. Kompozicije su izvedene od tekstila tamnih tonova, raznih tekstura i bogatog tkanja, koje ritmičnim naborima i lomom svjetlosti po površini tkanina simuliraju dinamiku prirodnih fenomena karakterističnih za morski ugođaj.

Vizualni identitet
Bruketa&Žinić OM
Hotel Lone je izlog kreativne industrije jugoistočne Europe. Vizualni identitet projektirala je agencija Bruketa&Žinić OM, jedna od najnagrađivanijih u ovome dijelu svijeta.
Ključni vizual inspiriran je centralnim predvorjem, najdojmljivijim volumenom hotela koji se proteže cijelom visinom zgrade. To je prostor u kojem se spajaju hotelska krila, uz koji se nalaze najvažniji sadržaji i koji je ishodište svih aktivnosti. To je "srce" hotela. Zato je upravo taj volumen odabran kao simbol koji se mijenja ovisno o tome na koji je dio hotela primijenjen, odnosno iz koje se perspektive gleda.
"Srce" je pokretač svih aktivnosti na ovom inspirativnom mjestu koje će služiti za odmor, ali i za poslovne susrete. Zato je iz njega izvedena ilustracija u kojoj je spojeno nespojivo i koja čini osnovu velikog plakata od 2 x 4.2 metra. Sve aplikacije vizualnog identiteta proizašle su iz tog velikog plakata rastavljenog na dvanaest dijelova, pa je tako svaka aplikacija dio jedinstvene zajedničke slike, poput samog hotela koji je spoj različitih dijelova domaće kreativne industrije, čineći ga njezinim izlogom.
vrh stranice