HKA ukinula broj natječaja za Terminal u Gružu

Utvrđena je povreda načela ravnopravnosti, anonimnosti i neovisnog ocjenjivanja prilikom provođenja natječaja.
Hrvatska komora arhitekata (HKA) ukinula je registarski broj natječaja za “Terminal za brodove na kružnim putovanjima, centralno garažno-poslovnu građevinu i autobusni kolodvor“ u Dubrovniku isključivo iz proceduralnih razloga. Utvrđena je povreda načela ravnopravnosti, anonimnosti i neovisnog ocjenjivanja prilikom provođenja natječaja, pri čemu se radi o načelima zajamčenima Pravilnikom o natječajima s područja arhitekture, urbanizma, unutarnjeg uređenja i uređenja krajobraza. Razlog za ukidanje registarskog broja je i sudjelovanje stručne savjetnice za promet u radu Tehničke komisije tijekom ocjenjivanja radova, što nije bilo predviđeno uvjetima natječaja.

Utvrđeno je kako je rad pod šifrom „09“, autora Alfreda Michaela Schludera iz Beča, funkcionalno, konstruktivno i oblikovno u velikoj mjeri podudaran s ranije objavljenim nacrtnim specifikacijama iz „Elaborata zaštite okoliša za novi terminal za kruzere i trgovački centar u Dubrovniku“. Pritom je u Elaboratu, ranije objavljenom na mrežnim stranicama Ministarstva zaštite okoliša i prirode, kao nositelj zahvata naveden Dubrovnik International Cruise Port Investment, ujedno i raspisivač natječaja za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja.

„Ukidanje registarskog broja natječaja nužna je mjera koju je Komora u okviru svojih ovlasti bila primorana poduzeti. Bit provođenja natječaja jest dobivanje najboljeg originalnog autorskog djela, te pronalaženje najboljih i najsposobnijih arhitekata za izradu daljnje potrebne projektne dokumentacije. Protivno je Pravilniku postupovno ignorirati osnovnu svrhu i načela provođenja natječaja.”, odluku je obrazložila predsjednica HKA-a Željka Jurković, dipl. ing. arh.

Isto tako, uvjeti natječaja zabranjuju sudjelovanje na natječaju svim osobama koje su na bilo koji način sudjelovale u izradi studija koje su prethodile natječaju ili su bile upoznate s programom natječaja prije njegove objave, stoga je Upravni odbor utvrdio da se u predmetnom slučaju doista postupalo protivno proceduri.

Također, iz Komore napominju kako je sumnja u premali broj parkirališnih mjesta u radu pod šifrom “09” odbačena. HKA prihvaća predmetno očitovanje Grada Dubrovnika iz srpnja ove godine, koje potvrđuje da je za područje obuhvaćeno natječajem Izmjenom i dopunom Generalnog urbanističkog plana smanjen broj parkirališnih mjesta javne namjene (u odnosu na broj utvrđen Urbanističkim planom uređenja Gruški akvatorij).

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice