HAZU: Otvaranje izložbe i predstavljanje knjige

Izložba pod nazivom Škola narodnog zdravlja "Andrija Štampar" u kontekstu arhitekture internacionalnog modernizma i predstavljanje knjige autorice Dubravke Kisić: Arhitektura i sanitarna tehnika u službi napretka.
Škola narodnog zdravlja "Andrija Štampar" u kontekstu arhitekture internacionalnog modernizma je istraživačko izložbeni projekt Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU u suradnji sa „Školom narodnog zdravlja“ i Muzejom povijesti medicine i farmacije HAZU (u osnivanju).
Projekt Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ u kontekstu arhitekture internacionalnog modernizma realiziran je kao završna, reprezentacijska faza rada na istraživačkoj temi posvećenoj ulozi Higijenskog zavoda i Škole narodnog zdravlja u Zagrebu u procesima inauguracije i afirmacije internacionalnog modernizma u kontekstu arhitektonske discipline. Tema je obrađena u sklopu znanstvenog projekta „Modernizam i prostorni identitet Hrvatske u dvadesetom stoljeću“ koji se odvija u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU od 2006. do 2013. godine pod vodstvom akademika Borisa Magaša, a potom pod vodstvom akademika Andrije Mutnjakovića. Isto tako, projekt je rezultat jedne od temeljnih djelatnosti Hrvatskog muzeja arhitekture: rada na objedinjavanju izvora relevantnih za istraživanje arhitektonske kulture koji su pohranjeni u raznim institucijama ili se nalaze u sklopu različitih korpusa informacija, a pridonose razumijevanju procesa unutar arhitektonske kulture. Koncipiran je kao dokumentarna platforma koja u nekoliko tematskih cjelina uspostavlja vezu između djelovanja sanitarno-tehničke struke u sklopu Higijenskog zavoda i Škole narodnog zdravlja i razvojne linije hrvatske moderne arhitekture u razdoblju inauguracije novoga građenja te nastupa i afirmacije internacionalne moderne u razdoblju od polovine 20-ih do kraja 30-ih godina dvadesetog stoljeća.Otvorenje izložbe i predstavljanje knjige održat će se u utorak, 02. 12. 2014. u 18 sati u Hrvatskom muzeju arhitekture, I. G. Kovačića 37, Zagreb.
Knjigu će predstaviti akademik Andrija Mutnjaković i dr. Sc. Prof. Ankica Senta Marić.
Izložbu organizira Hrvatski muzej arhitekture Hrvatske akademija znanosti i umjetnosti.
Izložba ostaje otvorena do 23. 12., radnim danom od 11 do 18 sati.

POZIVNICA


izvor: HAZU

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice