Gradske vile na Mirogojskoj c.

Gradske vile na Mirogojskoj c. stambene zgrade
Ocjenjivati mogu samo registrirani korisnici. Prijavite se | Registrirajte se

FOTOGRAFIJE

IDEJA/PROJEKT

Dva Arhitekta
  • Grad: Zagreb
  • Godina projekta: 2006
  • Godina izvedbe: 2012
  • Tip građevine: stambene zgrade
Prikaz veće karte
Četiri gradske vile smještene su u užem centru grada, na odvojku Mirogojske ceste, u zelenoj zoni s pretežno kvalitetnom obiteljskom izgradnjom.
Kuće su u mirnoj uličici koja se vezuje na Mirogojsku cestu, direktnu vezu s gradom. Teren blago pada prema gradu pa lokaciju, osim neposredne blizine centra, mirnog i zelenog okruženja, odlikuje i izniman pogled.
Više Manje
Tipologija urbane vile proizašla je iz odrednica GUP-a; volumeni kuća su međusobno gotovo identični, povezani su sa svojim bazama i pozicionirani na način da svaka kuća dobije jednakovrijednu vizuru.

Kuće sadrže po tri stana; svaki stan na svojoj etaži. Stanu u prizemlju pripada prirodni, zeleni teren, koji podiže kvalitetu življenja gotovo na nivo obiteljske kuće. Stan na katu ima prostranu loggiu a potkrovni stan je nešto manji kvadraturom, što je nadoknađeno raskošnom terasom.

Obzirom da je kompleks gradskih vila smješten podno Mirogojskih arkada, na njih se reflektira odabirom fasadne obloge. Svaka kuća obložena je klinker opekom, a obloga se proteže i na postamente kuća naglašavajući time pripadnost vrta kući. Svaka kuća i baza u drugačijoj su nijansi klinkera a zidovi okoliša koji se nalaze između pojedinih postamenata u drugom su materijalu i boji.
Klinker opeka je postavljana u različitim tehnologijama; od lijepljenja na obrađene armiranobetonske zidove okoliša s klupčicama, lijepljenja na toplinsku izolaciju pročelja te kao završni sloj ventiliranog dijela pročelja (lijepljeno na Verotec ploče). Svi otvori na pročeljima imaju okvire kao dio aluminijske stolarije, proizvođača Schűco.
vrh stranice