Frei Otto posthumno imenovan laureatom nagrade Pritzker za 2015. godinu

Otto Frei je preminuo 9. ožujka 2015., zbog čega je informacija o ovogodišnjem pobjedniku objavljena dva tjedna prije službenog proglašenja.
Njemački arhitekt Frei Otto posthumno će biti proglašen dobitnikom nagrade Pritzker za 2015. godinu, kao drugi njemački i četrdeseti ukupni dobitnik prestižne nagrade.

Frei Otto rođen je u Siegmaru 1925. godine. Nakon studija u Berlinu, 1950. godine odlazi na put u SAD, gdje proučava radove Franka Lloyda Wrighta, Ericha Mendelsohna, Eera Saarinena, Miesa, Richarda Neutre i Eamesovih te studira sociologiju i urbanizam na Sveučilištu u Virginiji.
1952. godine osniva vlastiti ured u Berlinu. Pionir je u upotrebi modernih, laganih šatorastih struktura koje omogućuju natkrivanje prostora velikih raspona u raznolikim scenarijima korištenja. Nalazeći inspiraciju u prirodnim fenomenima, savladava korištenje minimalne količine materijala i energije za formiranje zatvorenog prostora, prakticirajući ideje održivosti prije nego što se o tome uopće počelo razgovarati. Radom na modelima tijekom projektiranja precizno definira optimalnu formu i mehaničko ponašanje svojih konstrukcija, a inženjeri u njegovom uredu jedni su od prvih koji koriste računalo kao sredstvo proračuna strukture objekta.


Njemački paviljon, Expo Montreal 1967./izvor: www.detail-online.com

Ottov njemački paviljon na Expo-u u Montrealu 1967. (prefabriciran u Njemačkoj i u kratkom roku podignut na izložbi) originalnošću postaje jednom od centralnih točaka izložbe. Šatorastu konstrukciju ponovno koristi na dizajnu Olimpijskog stadiona u Munchenu 1972. natkrivajući kompleks stadiona, bazena i javnih prostora koji je impresivan i danas.
Svi njegovi radovi rezultat su multidisciplinarne suradnje, a često je i sam pozivan u timove stručnjaka kada se radilo na savladavanju složenih arhitektonskih i strukturnih izazova. Takvim pristupom stvarao je svježu i maštovitu arhitekturu bez presedana, ali i znanje kojim je pridonio cjelokupnom napretku arhitekture.
Opširnije obrazloženje ovogodišnje nagrade te više o životu i radu dobitnika pročitajte na službenim stranicama Pritzkera.


izvor: DAS

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice