Emil Jurcan u galeriji POOLA

U pulskoj Galeriji POOLA, u srijedu, 14. listopada, u 19 sati, u sklopu programa 'Poolp' (kultura polemičkog mišljenja i kreativne participacije, održava se predavanje Emila Jurcana 'Subverzija forme u arhitekturi'.
Pitanje subverzivnosti arhitektonskog djelovanja doima se paradoksalnim uzme li se u obzir prožetost procesa gradnje i urbanizacije s dominantnim društvenim i ekonomskim poretkom. Kako bi sama disciplina mogla pokrenuti proces vlastitog oslobađanja arhitektura je spremna odustati od svojeg primarnog cilja, a to je kreiranje prostorne forme i posvetiti se kreiranju nematerijalnih procesa unutar postojećeg izgrađenog okoliša. Vođena tim procesima, arhitekturi se nudi mogućnost mijenjanja vladajućih narativa koji definiraju koncepciju prostora, no onemogućeno joj je mijenjanje samog prostora.

Da li je to cijena koju arhitektonska disciplina plaća za vlastitu kritičnost? Autor ispituje temu kroz seriju od tri predavanja od kojih se prvo bavi prelomnim događajima u arhitektonskoj kritici koji su se odvili u Veneciji sedamdesetih godina prošlog stoljeća, prvenstveno vezano uz djelovanje teoretičara Manfreda Tafurija.

Emil Jurcan rođen je 1981. Diplomirao je arhitekturu na ljubljanskom arhitektonskom fakultetu. Radi u pulskoj zadruzi Praksa kao projektant i urednik bloga za teoriju. Predsjednik je Društva arhitekata Istre i jedan od suosnivača Pulske grupe s kojom je predstavljao Hrvatsku na arhitektonskom bijenalu u Veneciji 2012.

Predviđeno vrijeme predavanja je 60 minuta, nakon čega slijedi prigodno druženje uz glazbu i ostalo.


izvor: www.poolagallery.net

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice