ELEN

ELEN ostalo
Ocjenjivati mogu samo registrirani korisnici. Prijavite se | Registrirajte se

IDEJA/PROJEKT

IDEJA/PROJEKT

SODAarhitekti
  • Grad: Zagreb
  • Godina projekta: 2012
  • Godina izvedbe:
  • Tip građevine: ostalo
  • Investitor: HEP
Prikaz veće karte
Natječajni rad - 1. nagrada

IDEJA. Osnovni zadatak ovog projekta bio je osmisliti stanicu za brzo punjenje električnih automobila koja će svojom pojavnošću utjecati na promjenu paradigme (auto)mobilnosti prema obnovljivim izvorima energije. Od početka projektiranja se vodilo računa o univerzalnosti tehničkih i oblikovnih rješenja kako bi se punionica mogla smjestiti na najrazličitije lokacije. Osnovna ideja bila je - postaviti nosivi element na konstruktivno najracionalnijupoziciju, minimizirati njegovu tlocrtnu površinu radi očuvanja potpune funkcionalnosti parkirališnog prostora i sve elemente punjača izmjestiti u slobodnu zonu ispod solarnog polja. Na taj način omogućeno je oblikovno
jedinstvo svih elemenata punionice u samo jednom elementu.
Više Manje
SUGESTIVNOST. Kreirana je čista prepoznatljiva forma koja - prateći sunce - progovara o transformaciji (obnovljive) energije koja se potom koristi za pokretanje vozila. Na taj način komunicira se ideja branda ELEN.  Arhetip benzinske pumpe transformiran je prema novim - suvremenim parametrima. Elipsasto solarno polje prati kretanje sunca čime se povećava njegova učinkovitost, a u urbani kontekst se smješta novi “živi” element koji se transformira prema prirodnim mijenama.
 
INSTALACIJA. Osmišljen je objekt u oblikovnoj prirodi urbane opreme kojega je moguće brzo i jednostavno montirati na bilo koju lokaciju, čime se načelno može izbjeći ishođenje lokacijske dozvole i znatno pojednostavniti proceduru njegove instalacije. Čitava struktura proizvodi se u radioni i gotovi elementi - prilagođeni dimenzijamama jednostavnog transporta i manipuilacije - montiraju se na lokaciji.

HRVATSKI PROIZVOD. Projektnim rješenjem se predlaže kompletan razvoj stanice za punjenje, uključujući i integrirani punjač, čime se ostvaruje win-win-win kombinacija u smislu održivosti i društvene odgovornosti. Inovativnim tehničkim rješenjima stvara se nova ponuda na globalnom tržištu punjača. Kreira se u potpunosti hrvatski proizvod, koji može biti konkurentan i u svjetskim razmjerima. Time se također smanjuje emisija CO2 (transport), smanjuju se troškovi održavanja, moguća je jednostavna prilagodba standarda, a pritom se potiče domaća industrija.
vrh stranice