ELEN

Rezultati natječaja za za idejno rješenje ELEN stanice za brzo punjenje električnih vozila
Ocjenjivački sud u sastavu Gordana Golik (predsjednica), te članovi Filip Despot, Sonja Tadej, Nada Podnar i Silvije Novak, na osnovu pristiglih zahtjeva za sudjelovanjem u natječaju i referentnih radova odabrao je 5 autora/timova koji su bili pozvani raditi na idejnim 12. veljača 2013 rješenjima stanice ELEN: 1. Damir Gamulin + Igor Presečan; 2. Marko Murtić; 3. Offstudio / Nop studio / Nova lux; 4. REdesign / SODA arhitekti / RIMAC automobili i 5. Filip Gordon Frank + Iva Jerković.

U natječajnom roku četiri autora/tima dostavila su ukupno 5 idejnih rješenja, dok je jedan tim odustao od natjecanja. Pregledavši pristigla idejna rješenja Ocjenjivački sud je na drugom zasjedanju, održanom 14. siječnja 2013., jednoglasno donio odluku o dodjeli nagrada.

Prva nagrada pripala je radu pod šifrom 003
naziv koncepta: mobilE

Autori: Neven Kovačić (REdesign) i Vedran Jukić (SODAarhitekti)
Razvoj tehnologije integriranog punjača: Mate Rimac (RIMACautomobili)
Suradnici: Dario Hrastović (HRASTOVIĆinžinjering) – solarno polje i Sanja Kovačić (REdesign) – grafičko oblikovanje

Obrazloženje Ocjenjivačkog suda:
Prvonagrađeni rad u cijelosti zadovoljava na konceptualnoj, tehnološkoj i ergonomskoj razini s naglaskom na kreativnost, inovativnost, oblikovnost i estetiku, kao i tehničku razradu rješenja.
Karakterističan oblik stupa jasno sugerira na transformaciju energije koja se koristi za pokretanje vozila. Posvećena je zamjetna pažnja uporabnim svojstvima, funkcionalnosti te dovitljivim rješavanjem modularnosti - jedinstvenom formom koja je aplikabilna na sve tipove parkirnih mjesta. Posebno je zanimljivo da zakretanjem solarnih panela za suncem sama konstrukcija postaje živa. Korištenjem konstrukcije iz armiranog betona izuzetno je dobro riješena stabilnost, a ujedno i otpornost na habanje i vremenske uvjete. Izbor materijala je u skladu s ekološkim zahtjevima. Estetski princip oblikovanja ne doživljava se kao tipična pumpa već djeluje vrlo originalno i intrigantno. Stoga je, po svojim oblikovnim i drugim karakteristikama, ovaj rad najoriginalniji, te uvelike nadmašuje očekivanu razinu oblikovnog doživljaja.

Druga nagrada pripala je radu pod šifrom 001
naziv koncepta: Leaf
autori: Offstudio (Ana Banić Gottlicher, Maša Vukmanović)
suradnici: Nop studio (Ivan Galić) / Novalux (Zlatko Galić), Krešimir Tarnik (statika), Ivica Lipovac (materijali)

Obrazloženje Ocjenjivačkog suda:
Drugonagrađeni rad izuzetno je razrađen u tehničkom smislu, premda sama ideja koncepta, koja proizlazi iz forme lista, nije dokraja vizualno prepoznatljiva i u potpunosti estetski inovativna.
Rad je izuzetno detaljno razrađen u tehničkom smislu. Modularan je i prilagodljiv je za sve tipove parkirnih mjesta. Konstrukcija nadstrešnice zadovoljava sve funkcionalne i ergonomske zahtjeve. Izuzetno su dobro rješene vizualne komunikacije, tj. brendiranje nadstrešnice/ punionice korištenjem gradijenta zelene boje kojim se sugerira punjenje automobila. Iako se radi također o visokoj razini postignute kvalitete, odluka o dodjeli druge nagrade ovom radu, rezultat je korištenja oblikovno manje inovativne forme.

Treća nagrada nije dodijeljena budući da ostali radovi nisu u svim traženim segmentima uspješno zadovoljili očekivanu kvalitetu dizajnerske artikulacije.

Ostali radovi pristigli na natječaj:
rad pod šifrom 002
naziv koncepta: Zeleno Z
autori: NOP studio / Offstudio / Novalux

rad pod šifrom 004
naziv koncepta: Satellite
autori: Filip Gordon Frank i Iva Jerković

rad pod šifrom 005
naziv koncepta: flexi punionica ELEN
autor: Marko Murtić

Pozvani autori/timovi koji nisu dobitnici nagrada za svoj rad na natječajnim radovima, a predali su idejno rješenje, primit će obeštećenje.

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice