Dugotrajno, zaigrano i insporativno

Obzirom da se škole smatraju drugim domom učenika, moraju pružati sigurno i inspirativno okruženje za učenje!
Materijali za fasadu odabiru se s posebnom pažnjom jer moraju održavati dobar izgled istovremeno podnoseći svakodnevno trošenje. Tri arhitekta objašnjavaju zašto su odabrali TRESPA® METEON® za stvaranje zaigranih i šarenih fasada!

Dječji vrtić, Belgija

Prilikom projektiranja novog prostora dječjeg vrtića Sjoko-Tof u mjestu Tielt-Winge, Belgija, Archiles Architecten je primijenilo načelo box-in-box, sa zgradom unutar zgrade. Archiles je za jedan od unutarnjih blokova, u kojima se nalaze sanitarni čvorovi, odabrao funkcionalne i šarene fasadne panele Trespa® Meteon®. "Karakteristični uzorak boja djeci jasno naznačuje gdje su zahodi", kaže arhitekt Luk Segers.Obzirom da vanjski zid prostora gleda na igralište, "čvrstoća panela Trespa® Meteon® također je bila važna" dodaje Segers, "djeca sada mogu igrati nogomet bez puno brige da će nešto razbiti. I što je također važno, fasada se jednostavno čisti."

Collège de la Concorde, Švicarska
Collège de la Concorde je osnovna škola za djecu između pet i deset godina, a nalazi se u Chavannes-près-Renens, predgrađu grada Lausanne. Gradsko vijeće je između 2010. i 2011. godine dodijelilo budžet od 13,8 milijuna eura za obnovu školskog kompleksa iz 1970-ih.
Općina se obratila arhitektima Pizzera-Poletti da vode projekt. Arhitekt Jean-Philippe Poletti se istoga sjeća kao "jednog od najtežih projekata u smislu tehničkog dotjerivanja na kojem smo do tada radili, ali i jednog od najuspješnijih". Specifikacije obnove zahtijevale su veoma uočljiv izgled kojim bi se zgrade isticale zbog svog modernog i sofisticiranog dizajna. Materijal za oblaganje morao je biti otporan na 'agresivno' okruženje koje stvaraju učenici. "Impresionirala nas je bogata paleta boja iz ponude Trespa® Meteon®, koja je savršeno odgovarala našem konceptu estetike jasnih linija i 'otmjenog' izgleda i dojma", kaže Poletti. "Dugotrajnost, lako čišćenje, visoka otpornost na udarce i sveukupna čvrstoća druga su obilježja koja čine Trespa® Meteon® vrhunskim izborom iznimne isplativosti.»
Nakon dvogodišnjeg rada svi dionici su oduševljeni rezultatom. Dosad nije prijavljen nijedan grafit ni ikakvo obilježavanje fasade što je iskaz poštovanja djece prema ovom postignuću”, dodaje Poletti.

Njemačka škola, Sjedinjene Američke Države

Gerier Brown Renfrow Architects angažirano je za projektiranje nove zgrade za prirodne predmete Njemačke škole koju pohađaju djeca do 12 godina, pripadnici njemačke zajednice u gradu Washington D.C. Nova zgrada, koja predstavlja prvu fazu opsežnijeg plana širenja, trebala je biti suvremena i istovremeno održavati vezu s postojećom školom koju je 1970-ih projektirao njemački arhitekt.
"Željeli smo da naša ideja odražava europski arhitektonski pristup, posebice korištenje ventiliranih fasadnih sustava", kaže Phillip W. Renfrow, partner u uredu Gerier Brown Renfrow. "U potrazi za pravim materijalom došli smo do Trespa® Meteon®, jer smo trebali materijal visokih performansi".
Trespa® paneli lako se čiste, i bili su isplativo rješenje koje se uklapalo u dostupni budžet. Dostupni su u bogatoj paleti boja što je omogućilo Renfrowu da udovolji uvjetu “zaigrane fasade” istovremeno održavajući povezanost boja s postojećom školom. Nova zgrada koja odražava znanstveni obrazovni model Njemačke škole opremljena je modernim laboratorijima i učionicama za prirodne predmete. Godine 2013. postala je prva Njemačka škola u SAD-u koja je primila certifikat LEED Gold.


Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice