Dodjeljene nagrade Brick Award 2012

3. svibnja u bečkoj Gradskoj vijećnici sinoć su proglašeni dobitnici Wienerberger Brick Award 2012
U bečkoj Gradskoj vijećnici proglašeni su dobitnici Wienerberger Brick Award 2012. Pet arhitekata nagrađeno je za svoj izuzetan rad, za projekte izgrađene od opeke. Peteročlani žiri, čiji je član i hrvatski arhitekt Hrvoje Hrabak, dodijelio je glavnu nagradu, kao i nagradu u kategoriji „Posebna rješenja od opeke“ projektu Mapungubwe Interpretation Centre, arhitekta Petera Richa iz Južnoafričke Republike. Nagradu u kategoriji „Nestambene zgrade“ osvojio je škotski arhitektonski ured NORD za projekt svoje inovativne trafostanice za Olimpijske igre u Londonu. Arhitekt Bart Lens osvojio je žiri u kategoriji „Obiteljska kuća“ sa svojim projektom pod nazivom Zečja rupa. Portugalski arhitekti, braća Francisco i Manuel Aires Mateus osvojili su Brick Award u kategoriji „Stambene zgrade“ za svoj dom za umirovljenike u Alcácer do Salu. U kategoriji „Prenamjena“ nagradu je pak osvojio slovački arhitekt Pavol Paňák svojim osobnim skrovištem izgrađenim od opeke.

Brick Award, koja se dodjeljuje svake dvije godine od najvećeg svjetskog proizvođača opeke, odaje priznanje posebno uspješnim primjerima moderne arhitekture od opeke. Nagradni fond iznosi ukupno 27.000 eura.

„Nagradom Wienerberger Brick Award želimo ukazati na inovativne i svestrane upotrebe opeke u današnjoj modernoj arhitekturi“, kazao je predsjednik Uprave Wienerbergera Heimo Scheuch. „Svi projekti ukazuju na to da su arhitekti pokazali razumijevanje za lokalni okoliš. To se također odražava i u izboru materijala.“

Međunarodni arhitektonski novinari i kritičari nominirali su mnoštvo izuzetnih građevina izgrađenih pomoću proizvoda od gline. Ukupno 50 projekata iz 28 zemalja s pet kontinenata ušlo je u uži izbor, a konačnu je odluku donio međunarodni žiri u koje je pet arhitekata: Plamen Bratkov (Bugarska), Rudolf Finsterwalder (Njemačka), Hrvoje Hrabak (Hrvatska), John Foldbjerg Lassen (Danska) i Zhang Lei (Kina).

Za nagradu su bila nominirana i tri projekta iz Hrvatske. Naime, Tvrtka Wienerberger Ilovac iz Hrvatske je u suradnji s Hrvatskom komorom arhitekata na natječaju odabrala tri projekta koji su predstavljali Hrvatsku. To su Kuća u Rudešu autora Tomislava Pavelića, Aula Pape Ivana Pavla II autora Saše Randića i Idisa Turata te Obiteljska kuća Podfuščak autora Tomislava Ćurkovića i Zorana Zidarića.

Više fotofrafija možete pronaći na našim Facebook stranicama!

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice