Design District Zagreb: Hacking IKEA

Festival Design District Zagreb u partnerstvu s tvrtkom IKEA Hrvatska organizira natjecanje Hacking IKEA.
Pozivaju se svi zainteresirani kreativci, neovisno o dobi i statusu (profesionalni dizajneri, studenti dizajna, DIY entuzijasti, umjetnici i ostali) da se uključe u projekt stvaranja novih jedinstvenih rješenja ‘hakiranjem’ postojećih IKEA proizvoda i pridruže velikoj svjetskoj zajednici ‘IKEA hackera’.

Cilj projekta je motivirati i ohrabriti na promišljanje izvan uobičajenih okvira te na traženje novih vrijednosti, mogućnosti i inspiracije u postojećim poznatim, globalno rasprostranjenim proizvodima. Očekuju se jedinstvena, duhovita i neočekivana rješenja koja su rezultat znanja, talenata i vještina, kako bi se personalizirala predmetna okolina i prilagodila vlastitim navikama, potrebama ili željama.

TEMA NATJECANJA: Život u kuhinji i oko nje / Life in and around the kitchen

Kuhinja je u posljednjih nekoliko desetljeća doživjela veliku transformaciju, stilom uređenja, namjenom, a posebno u pogledu socijalnih interakcija. Nekada namijenjene isključivo pripremi i konzumaciji hrane, danas su kuhinja i blagovaonica središnje točke kućanstva i prva asocijacija na intimu i toplinu doma. U njima kuhamo, družimo se s obitelji i prijateljima, pomažemo djeci pisati domaću zadaću, slavimo posebne trenutke zadržavajući njihovu primarnu namjenu pripreme i konzumacije hrane te čuvanja namirnica i posuđa.

Kako su prostor kuhinje i blagovaonice središte naših dnevnih aktivnosti, jedan od način da potrebe i očekivanja jedne obitelji budu zadovoljene jest personalizacija postojećih proizvoda koji ih opremaju.

Stoga je tema natjecanja Hacking IKEA prenamjena ili modifikacija proizvoda odabranih u postojećem asortimanu tvrtke IKEA kako bi oni dobili (novu ili dodatnu) funkciju u prostorima kuhinje, blagovaonice ili smočnice, a vezano uz pripremu, konzumaciju ili skladištenje hrane.

Natjecatelje se poziva da interveniraju u proizvode koje će sami prethodno odabrati za hakiranje, promišljajući i dajući im novi socijalni kontekst i/ili vrijednost.


UVJETI PRIJAVE, SELEKCIJA I KRITERIJI ODABIRA FINALISTA NATJECANJA HACKING IKEA


U natjecanju mogu sudjelovati svi: profesionalni dizajneri, studenti dizajna, entuzijasti, kreativci, pojedinci ili tandemi (tandem podrazumijeva 2 natjecatelja koji se na natjecanje prijavljuju zajedničkom prijavom i zajedno rade na jednom zajedničkom zadatku); neovisno o dobi, profesionalnom statusu ili državljanstvu (s napomenom da sudionici s prebivalištem izvan Zagreba sami snose troškove puta i smještaja).

Prijave se zaprimaju isključivo putem online obrasca na službenoj stranici festivala Design District Zagreb (designdistrict.hr) od 9. svibnja, a najkasnije do 31. svibnja 2016. Svaka prijava treba sadržavati odgovore na pitanja unutar online obrasca, motivacijsko pismo (opis razloga/interesa za sudjelovanje duljine do 1000 znakova) te mini-portfolio koji sadrži 1 do 3 referentna rada. Prijave koje ne sadrže zadane elemente neće biti uzete u obzir od strane selekcijske komisije.

Sve prijave podložne su procjeni selekcijske komisije koja zadržava pravo na odabir konačnog broja sudionika. Selekcijsku komisiju čine predstavnici festivala Design District Zagreb i tvrtke IKEA Hrvatska.

OBJAVA FINALISTA

Finalisti koji će sudjelovati u natjecanju Hacking IKEA o odluci selekcijske komisije bit će obaviješteni putem elektronske pošte 3. lipnja, uz objavu na službenim web stranicama festivala Dizajn Distrikt Zagreb www.designdistrict.hr.


VREMENSKI TIJEK NATJECANJA HACKING IKEA

15. lipnja – Nabavka proizvoda za natjecanje Hacking IKEA

Okupljanje natjecatelja, skupni odlazak u robnu kuću IKEA Zagreb i odabir proizvoda. Svaki natjecatelj, odnosno tandem, imat će na raspolaganju IKEA darovnu karticu u vrijednosti 1000 kn. Unutar budžeta od 1000 kn natjecatelji moraju nabaviti sve što im je potrebno za izradu svog novog proizvoda, uključujući eventualno potreban dodatni alat (tijekom radionice koristi se donešeni vlastiti alat, odnosno nabavljen u okviru budžeta).

16.–17. lipnjaHacking IKEA natjecanje

Natjecanje Hacking IKEA održat će se tijekom prva dva dana festivala Design District Zagreb. Svi natjecatelji radit će u zajedničkom prostoru od 10.00 h do 22.00 h tijekom prva dva dana festivala uz stanke za ručak i večeru, a pod jednakim uvjetima za rad što uključuje: radnu površinu, prikladno osvjetljenje i priključke za struju.

Natjecatelji koriste vlastiti alat.

Svim natjecateljima tijekom natjecanja je na raspolaganju tim mentora kojeg čine troje iskusnih produkt dizajnera: Erik Olovsson (http://studioeo.se/), Ivana Fabrio i Nina Bačun.

18.–19. lipnja Proglašenje pobjednika i predstavljanje hakiranih radova

Pobjednik natjecanja Hacking IKEA bit će proglašen u subotu 18. lipnja u 12h.

Žiri čine predstavnici tvrtke IKEA i festivala Design District Zagreb te neovisni dizajner Erik Olovsson.

Kriteriji ocjenjivanja su poštivanje zadane teme (hrana i blagovanje) te inovativnost, kreativnost i originalnost.

Prva nagrada: putovanje u Švedsku, u grad Älmhult gdje je smještena IKEA of Sweden AB, kompanija zadužena za dizajn i razvoj IKEA asortimana i prisustvovanje manifestaciji “Democratic Design Days”. Putovanje će biti ostvareno tijekom 2017. godine.

Ostale nagrade za finaliste: IKEA darovne kartice

Svi radovi bit će izloženi u prostorima natjecanja Hacking IKEA tijekom 18. i 19. lipnja i dostupni za javnost.


NAPOMENE

Prijavom na natječaj prijavitelji prihvaćaju da organizator zadržava pravo korištenja osnovnih podataka finalista natjecanja Hacking IKEA navedenih u prijavi u komunikacijske svrhe u tiskanom, zvučnom, slikovnom i/ili video materijalu
Prijavom na natječaj prijavitelji prihvaćaju da IKEA zadržava pravo nad vlasništvom finalnih proizvoda koji su rezultat natjecanja Hacking IKEA će proizvode nakon festivala Design District Zagreb izložiti u robnoj kući IKEA Zagreb, uz obavezno navođenje autora rada, i nakon toga pokloniti građanima putem nagradne igre.
Sudjelovanje je besplatno (ne plaća se kotizacija)

Sve ostale informacije vezane uz projekt ili festival Design District Zagreb možete pronaći ovdje: http://designdistrict.hr/
Upiti: hacking@designdistrict.hr


Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice