Dekorativni tankoslojni betoni

Spoj izvorne istarske gradnje i betona novije generacije.
Stara ruina smještena je u starom dijelu gradu Rovinja, u zoni gdje je zabranjen promet motornim vozilima, te je obnova objekta morala biti izvedena i u skladu sa konzervatorskim smjernicama.
Ideja vodilja u dizajnu interijera, kako je navela vlasnica objekta, bila je stvoriti ugodan i jednostavan ambijent po uzoru na japanski zen-stil, ali da se ipak zadrži duh kuće. Kao svjedok gradnje iz prošlosti, ostavljeni su ponegdje vidljivi dijelovi starih zidova u kamenu i opeci, koji su uz vidljivu drvenu građu dali dašak "topline" modernom minimalizmu. A kao svjedok gradnje ovog doba ostavljeni su mjestimično vidljivi izliveni betonski zidovi.Kao dobra poveznica drugim mineralnim materijalima takvog interijera odabran je fini gletani beton. To je materijal iz francuskog sustava Béton décoratif (Béton ciré) nastao prije 30 godina. Neki ga možda znaju pod sinonimima poput: Microtopping, Microcement, Cementni premaz, Dekorativni beton i sl. Razlike u nazivu su od regije do regije te od proizvođača do proizvođača. Često se koriste i drugi nazivi u marketinške svrhe. Iako su svi spomenuti proizvodi naizgled slični, naravno da postoje razlike, kako u kvaliteti sirovina tako i u redoslijedu proizvoda koji se ugrađuju u tih 2mm ukupne debljine, a koji je zadan od proizvođača.To je beton sa unaprijeđenim karakteristikama u odnosu na "klasičan" beton, jer mu je ukupna debljina svega 2mm, a u toj bi debljini 'klasičan' beton popucao.
Vlasnici objekta su iskoristili njegovu svestranu primjenu, te su njime na ovom objektu obrađene površine svih podova, stubišta, kuhinje, te sanitarnih prostora.Betonski zidovi koji su trebali ostati vidljivi, a koji su ipak "stradali" u fazi gradnje, izvođači gletanih betona su patinirali (tehnika nijansiranja betonskih površina).
Inspiracija za sanitarne prostore bio je efekt koji se dobiva marokanskim 'tadelakt'-om, no postupak njegove ugradnje je dugotrajan i s obzirom na to, skuplji od betonskih premaza, a pored toga betonski premazi imaju i dugovječniju zaštitu, daleko bržu ugradnju pa i prihvatljiviju cijenu u odnosu na 'tadelakt', tako da je odabir završno bio Béton ciré koji će povezati sve prostore.Vlasnica također navodi, da im je bilo važno da o svim detaljima veznim uz ugradnju ovih, za njih novih materijala, dobiju stručne savjete i preporuku za dobre izvođače. „Svi su nas odgovarali od ugradnje tankoslojnih gletanih betona (zbog straha proizašlog iz nepoznavanja tih materijala) i upućivali na ugradnju pločica, no muž i ja smo bili uporni, jer nismo nikako htjeli pločice. I mogu reći da sam jako sretna s našom upornošću oko toga, jer je površine obrađene s njima zaista jednostavno održavati. Oduševljeni smo s kojom lakoćom se počiste kupaonice i podovi.“
Nakon završetka radova i protekle sezone, vlasnica kaže: „Mogu zaključiti, da osim zadovoljstva sa ovim, očito još nepoznatim materijalom na ovim prostorima –dekorativnim gletanim betonom, zadovoljna sam i sa susretljivošću djelatnika iz tvrtke TERRA SOL kod kojih smo nabavili te materijale, te kvalificiranim majstorima na koje su nas uputili.“

vrh stranice