Dani Orisa 16: Upoznajte predavače

Predstavljamo vam predavače na Danima Orisa 16!
Dr. Ana Kučan je krajobrazna arhitektica, profesorica na Odjelu za krajobraznu arhitekturu Biotehničkog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani. Diplomirala je i doktorirala u Ljubljani, magistrirala na Sveučilištu Harvard u SAD-u. Godine 2006. zajedno sa Lukom Javornikom osniva ured za krajobraznu arhitekturu i urbanističko planiranje – Studio AKKA. Samostalno i u sklopu Studia AKKA osvaja mnoge nagrade među kojima se ističu nagrada Piranesi (1998. i 2002.) i Plečnikova nagrada (2003. i 2016.) te nagrade Architizer (2015.) i Fare Paesaggio (2016.). Članica je Društva krajobraznih arhitekata Slovenije te aktivno sudjeluje u mreži europskih školu za krajobraznu arhitekturu. Predaje na domaćim i inozemnim fakultetima. Članica je prvog uredničkog odbora sveučilišnog časopisa Journal of Landscape Architecture, autorica je knjige Krajina kot nacionalni simbol i glavna autorica Vsi odtenki zelene/All Shades of Green, projekta za Slovenski paviljon na 12. bijenalu arhitekture u Veneciji.

Dinko Peračić magistrirao je na Institutu za naprednu arhitekturu Katalonije (iAAC) te diplomirao arhitekturu i urbanizam na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Osnivački je član Platforme 9,81 – udruge za arhitektonska istraživanja i partner u arhitektonskom uredu ArP. Bavi se projektima za kulturu, urbanizam i turizam. Osvojio je nagrade na više arhitektonskih natječaja u Hrvatskoj. Dobitnik je nagrade 50. Zagrebačkog salona arhitekture te nagrade Piranesi 2015. Bio je povjerenik hrvatskog nastupa na Venecijanskom bijenalu arhitekture.

Numen / For Use
je dizajn kolektiv koji djeluje na području scenografije, industrijskog dizajna, dizajna interijera i konceptualne umjetnosti. Grupa je osnovana 1998. kroz zajednički angažman dizajnera Sven Jonkea, Christopha Katzlera i Nikole Radeljkovića pod parolom For Use.
Godine 1999. osnovali su Numen kao grupni identitet koji pokriva sve projekte izvan industrijskog dizajna. Od 2008. godine ovaj dizajnerski kolektiv svoj fokus okreće prema konfiguriranju predmeta i pojmova bez unaprijed definirane funkcije što rezultira u stvaranju više hibridnih i eksperimentalnih radova, kao što su N-light i Tape instalacije. Paralelno s ovim javno izloženim pothvatima, grupa osvaja nekoliko međunarodnih nagrada za dostignuća u području industrijskog dizajna i scenografije.
Dizajnirali su namještaj za Cappellini, ClassiCon, Desalto, Interlubke, Magis, MDF Italia, Moroso i Zanottu.

Maurizio Pezo i Sofia von Ellrichshausen, dobitnici Mies van der Roheove nagrade za Amerike, osnovali su 2002. u Concepcionu umjetnički i arhitektonski studio. Pezo I von Ellrichshausen bili su kustosi čileanskog postava na Venecijanskom bijenalu 2008. godine te su odabrani za izložbu arhitekture na Bijenalu u Veneciji 2010.
Bili su gostujući predavači na University of Texas (Austin, 2011. – 2014.) i Cornell University (New York, 2009.) Dobitnici su nagrada: Mies Crown Hall Americas Emerge Prize by the IIT (Chicago, 2014), Rice Design Alliance Prize, Houston, 2012.; nagrada na 5. Iberoameričkom bijenalu arhitekture u Montevideu, 2006.; nagrada na 15. čileanskom bijenalu arhitekture u Santiagu, 2006.; nagrada AR-a za novu arhitekturu (AR Awards for Emerging Architecture), London, 2005.
Maurizio Pezo je 1998. magistrirao arhitekturu na Pontificia Universidad Católica de Chile u Santiagu, a 1999. diplomirao je arhitekturu i na Universidad del Bio-Bio u Concepcionu.
Sofia von Ellrichshausen je 2002. diplomirala arhitekturu na Sveučilištu u Buenos Airesu.

Iñaqui Carnicero španjolski je arhitekt, dobitnik Zlatnog lava ovogodišnjeg Venecijanskog bijenala.
Rođen je 1973. godine u Madridu. Diplomirao je arhitekturu na Arhitektonskom fakultetu Politehničkog sveučilišta u Madridu 1998. godine. Od 2000. do 2011. bio je izvanredni profesor dizajna na Arhitektonskom fakultetu. Godine 2011. piše doktorsku disertaciju pod naslovom Louis Kahn nasuprot Robertu Venturiju: učenje iz mjerila Rima. Trenutno je gostujući predavač na Sveučilištu Cornell. Ovaj svestrani arhitekt svoje promišljanje arhitekture temelji na tri pojma – gradnja, istraživanje, podučavanje – te ih uspješno primjenjuje u praksi što najbolje potvrđuju brojne nagrade. Dobitnik je i Zlatnog lava ovogodišnjeg Venecijanskog bijenala.

Umberto Bonomo je urbanist i arhitekt; mladi stvaraoc i promotor, sudionik trenutno najpropulzivnije svjetske arhitektonske scene, one čileanske.
Doktorirao je arhitekturu i urbane studije na Katoličkom Sveučilištu u Santiagu 2009. godine. Radi kao docent na Arhitektonskom fakultetu u Pontificia Universidad Católica u Santiagu. Bavi se istraživanjem teorije arhitekture i urbanizma, stambenih naselja i nasljeđa. Njegovi projekti i rezultati istraživanja objavljivani su u mnogim knjigama, stručnim časopisima i izdanjima te manifestacijama poput Venecijanskog bijenala (2010.), Čileanskog bijenala (2010.), Expo u Šangaju (2010.), BIAU (2012.), Sao Paulo bijenale (2013.), Shenzhen bijenale (2016.).

Patrik Schumacher
partner je u Zaha Hadid Architects studiju. Pridružio se Zahi Hadid 1988. godine. Studirao je filozofiju i arhitekturu u Bonnu, Londonu i Stuttgardu, gdje je i diplomirao arhitekturu 1990. godine. Predaje na različitim školama arhitekture u Velikoj Britaniji, Europi i SAD-u. Podučava na nizu postdiplomskih izbornih studija na Sveučilištu Illinois u Chicagu, Sveučilištu Columbia i Fakultetu dizajna na Sveučilištu Harvard te Sveučilištu Yale. Godine 1996. osnovao je Brett Steele „Laboratorij za istraživanje dizajna“ na Architectural Association u Londonu. Od 2004. godine je profesor i na Institutu za eksperimentalnu arhitekturu na Sveučilištu u Innsbrucku. Godine 1999. doktorirao je na Institutu na kulturne znanosti na Sveučilištu u Klagenfurtu.

William J. R. Curtis
nagrađivani je povjesničar, kritičar, pisac, kustos, slikar i fotograf. Rođen je 1948. U Birchingtonu, Velika Britanija. Diplomirao je na Institutu za umjetnost Courtauld Londonskog sveučilišta te doktorirao na Harvardu 1975. Godine. Podučava na sveučilištima u Europi, SAD-u, Aziji i Latinskoj Americi.
Curtisove najpoznatije knjige su Moderna arhitektura od 1900. i Le Corbusier: zamisli i oblici. Obje su knjige postigle svjetsku slavu i prevedene su na nekoliko jezika. Curtis je napisao više od desetak monografija o različitim aspektima moderne i suvremene arhitekture, kao i brojne studije o Le Corbusieru. Objavljuje povijesne, kritičke i teorijske tekstove. Redovito piše za časopise Architectural Review i El Croquis.

Bernard Khoury
studirao je arhitekturu na Rhode Island school of Design, a magistrirao na Sveučilištu Harvard. Godine 2001. dobio je nagradu grada Rima za arhitekte mlađe od 40 godina, a 2004. - Architecture+ nagradu. Suosnivač je Arapskog Centra za arhitekturu. Bio je gostujući profesor na Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne, L'Ecole Speciale d'Architecture u Parizu i na Američkom sveučilištu u Beirutu. Predavao je i izlagao svoj rad u prestižnim znanstvenim institucijama u Europi i SAD-u. Bio je predstavnik Kraljevine Bahrain na Bijenalu u Veneciji 2014., a njegovi su radovi izlagani u mnogim akademskim institucijama u Europi i SAD-u.

izvor: oris.hr

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice