Dani europske baštine - predavanja, radionice i stručni obilasci

U sklopu Dana europske baštine 2018. u petak, 28. rujna Konzervatorski odjel u Osijeku organizira niz događanja.
U Europskoj godini kulturne baštine predstavit će se rezultati dosadašnjih istraživanja stambenih objekata u Europskoj aveniji u Osijeku.

Graditeljska baština Osijeka obilježena je trima stilskim cjelinama: baroknom Tvrđom, historicističkim dijelom Gornjega grada i secesijskim urbanističkim zahvatom u Gornjem gradu.

Između 1904. i 1906. godine izgrađena je sjeverna strana današnje Europske avenije. Taj jedinstveni secesijski niz od osam reprezentativnih, jednokatnih i dvokatnih najamnih kuća i palača projektirali su osječki graditelji i arhitekti školovani u Beču i Münchenu. Među njima se ističu Ante Slaviček, Willim Carl Hofbauer i Franz Wybiral. Kao projektanti se pojavljuju i dva stranca – Ernst von Gotthilf, arhitekt iz Beča, i Ferenc Fischer iz Budimpešte.

Izvorni vlasnici kuća bili su ugledni osječki odvjetnici, industrijalci i veleposjednici. Gradnja svake od njih trajala je, gotovo u pravilu, godinu dana, a cijeli je niz sagrađen u samo tri godine. Prva sagrađena kuća u nizu jest kuća Nayer iz 1904. godine, a 1906. sagrađena je kuća Gillming-Hengl kojom niz i završava.


Osijek, „secesijski niz“ u Europskoj aveniji, kuća Schmidt, zatečeno stanje

Od 2012. godine sustavno se istražuju zgrade osječkog „secesijskog niza“, u čemu je sudjelovao i Hrvatski restauratorski zavod. Tijekom 2018. godine bit će istražena i ona posljednja, kuća Sauter. Na svim građevinama obavljeni su konzervatorsko-restauratorski istraživački radovi kojima je obuhvaćeno prikupljanje i obrada arhivske dokumentacije, izrada snimke zatečenog stanja pročelja, sondiranje slojeva žbuke i naliča na zidnom plaštu, snimanje vučenih profila u omjeru 1:1 i izrada nacrta profila, detalja i prijedloga obnove. Nalazi su dokumentirani i interpretirani te su na osnovi njih izrađene konzervatorske studije s prijedlogom obnove i troškovnicima konzervatorsko-restauratorskih radova.

Važnost osječkog „secesijskog niza“ bila je, unatoč brojnim stručnim i znanstvenim radovima, na razini povijesno-umjetničke valorizacije, a neuspjeli pokušaji obnove pročelja rezultirali su danas njihovim katastrofalnim stanjem. Zbog toga je Hrvatski restauratorski zavod odlučio pokrenuti projekt terenskih istraživanja i arhitektonskih snimanja kako bi se napokon, nakon više od stoljeća postojanja secesijskog niza, omogućile pretpostavke za vraćanje njegova prvotnog izgleda te dopunile spoznaje o tom vrijednom arhitektonskom rješenju.


Osijek, „secesijski niz“ u Europskoj aveniji, kuće Kästenbaum - Korsky i Spitzer, stanje nakon obnove

U sklopu Dana europske baštine 2018. u petak, 28. rujna Konzervatorski odjel u Osijeku organizira niz predavanja, radionica te stručno vođene obilaske ulica Tvrđe, Gornjeg i Donjeg grada kroz koja će se posjetiteljima skrenuti pažnja na materijalnu i nematerijalnu baštinu grada i njegovih stanovnika. Program počinje u 11 sati okupljanjem u Perivoju kralja Tomislava kada se kreće u edukativnu šetnju uz stručno vodstvo profesorice Alke Turalije i višeg kustosa Grgura Marka Ivankovića.

U 12 sati u prostorijama Gradske i sveučilišne knjižnice sljede predavanja:

 - Darija Cvitan, Hrvatski restauratorski zavod: Secesijski niz u Osijeku: konzervatorsko-restauratorska istraživanja,
 - Lana Skender, Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku: Secesijska baština online,
te predstavljanje projekta obnove parka Sakuntala.izvor: www.h-r-z.hr
foto: www.h-r-z.hr

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice