Dani arhitekata 2.0

Danske zvijezde iz studija CEBRA na Danima arhitekata 2.0.
Najveće stručno okupljanje hrvatskih arhitekata Dani arhitekata 2.0 će od 3. do 5. svibnja ove godine u Rovinju okupiti renomirana imena hrvatske arhitekture i mlade hrvatske arhitekte u usponu. Tema drugog izdanja ove konferencije bit će obrazovanje kao ključ za poslovni i profesionalni napredak društva u cjelini, a time i arhitektonske struke. U sklopu Dana arhitekata 2.0 Hrvatska komora arhitekata će i ove godine dodijeliti godišnje strukovne nagrade: Medalju za arhitekturu, Medalju za urbanizam i Medalju za konceptualni pothvat.

Posebni gosti drugog po redu godišnjeg skupa u organizaciji Hrvatske komore arhitekata su danski arhitekti iz studija CEBRA, laureati nagrade Architizer A+ Award (2013.) i nagrade Building of the Year 2015. portala ArchDaily. Svoja iskustva u arhitekturi na konferenciji će podijeliti i naši renomirani arhitekti-vizionari, akademik Nikola Bašić i Idis Turato.

„Arhitektura je istovremeno i poriv i poziv i biznis. Za izgradnju kuće, škole ili javne zgrade potreban je novac. Arhitekture nema bez investitora, bili oni privatni ili javni, a hoće li arhitekt dobiti priliku za projektiranje i realizaciju svog projekta dijelom ovisi o tome i koliko je uspješan kao poduzetnik. Na Danima arhitekata 2.0 želimo raspraviti koji su sve elementi potrebni za poslovni uspjeh arhitekata u Hrvatskoj te što fakulteti mogu napraviti da mlade ljude bolje pripreme na poslovne i stručne izazove 21. stoljeća”, obrazložila je temu ovogodišnje konferencije dipl. ing. arh. Željka Jurković, predsjednica Komore arhitekata.

Kako su u poduzetništvu uspjele zvijezde hrvatske arhitekture, a kako se na tržištu danas probijaju mladi arhitekti, doznat ćemo iz tema programa: STARarhitekti i STARTarhitekti. Pregled poslovne prakse arhitekata s publikom će podijeliti arhitektonski uredi koje je prepoznalo tržište, struka i domaća javnost. Arhitekti iz nagrađivanog arhitektonskog studija 3LHD govorit će o prvih 20 godina poslovanja, a njihovi uspješni kolege iz ureda NFO podijelit će iskustva ureda koji je 10 godina na tržištu. Iz perspektive arhitekta u usponu na konferenciji će govoriti mladi zadarski arhitekt Krešimir Damjanović, koji je prošle godine dobio prvu nagradu na prestižnom međunarodnom natječaju Shinkenchiku za projekt kuće-kolaža, te kolega Pero Vuković, koji se nakon rada kod jednog od najvećih svjetskih arhitekata odlučio vratiti u Hrvatsku.

Hrvatski arhitekt Vedran Mimica, profesor arhitekture na Illinois Institute of Technology (IIT) u Chicagu i bivši dugogodišnji dekan arhitektonskog Instituta Berlage u Rotterdamu, temi će pridonijeti usporedbom našeg obrazovanja s američkim i nizozemskim. Christian Kühn, prodekan studija arhitekture na Tehničkom sveučilištu u Beču (TU Wien), govorit će o granicama akademskog obrazovanja. Na Danima arhitekata 2.0 bit će prisutni i dekani triju arhitektonskih fakulteta u Hrvatskoj koji će prisutnima dati odgovor na pitanje pripremaju li naši fakulteti mlade arhitekte na poslovne i tehnološke izazove 21. stoljeća.

Osim o obrazovanju arhitekata, na Danima arhitekata 2.0 bit će riječi i o arhitektonskom oblikovanju obrazovnih institucija. Tako će o novim konceptima zgrada za odgoj i obrazovanje govoriti naši nagrađivani arhitekti Iva Letilović i Dinko Peračić. Podsjećamo, Peračić i Roman Šilje autori su projekta „Građevinski fakultet Osijek“, za koji su prošle godine dobili Medalju za arhitekturu Komore arhitekata. Više o projektiranju zgrada za odgoj i obrazovanje sudionici će sigurno doznati i od danskih arhitekata iz CEBRA-e, koji su na međunarodnoj sceni poznati po radu u ovom području. Projektirali su, primjerice, dansku školu Bakkegaards, koja je 2006. nominirana za prestižnu nagradu Mies van der Rohe.

Prigodno uz temu obrazovanja, konferencija će obuhvatiti i radionicu o arhitekturi za najmlađe. „Malu školu arhitekture“ Komora će održati u suradnji s Gradom Rovinjem, te će u programu sudjelovati osnovnoškolci iz tri rovinjske škole.


Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice