Centar Zamet

Centar Zamet 3LHD višenamjenske građevine
Ocjenjivati mogu samo registrirani korisnici. Prijavite se | Registrirajte se

IDEJA/PROJEKT

FOTOGRAFIJE

3LHD
  • Grad: Rijeka
  • Godina projekta: 2004
  • Godina izvedbe: 2009
  • Tip građevine: višenamjenske građevine
  • Površina: 16830,00 m2
  • Investitor: Grad Rijeka / Rijeka Sport d.o.o.
Smješten u riječkoj četvrti Zamet novi Centar Zamet na ukupnoj površini od 16830 m2 smješta razne sadržaje: sportsku dvoranu kapaciteta 2380 mjesta, mjesnu upravu s polivalentnom dvoranom, ogranak gradske knjižnice, 13 lokala za trgovačke, uslužne, sportske i ugostiteljske sadržaje, te javnu garažu kapaciteta 250 mjesta.
Sportska dvorana je trećinom svog volumena usječena u teren, a građevina s javnim i uslužnim sadržajima potpuno se uklapa u teren. Arhitektonski element oblikovanja centra Zamet su "trake" koje se protežu u smjeru sjever-jug, a funkcioniraju istovremeno kao urbanistički element koji tvori javni trg i sponu između parka i škole na sjeveru i Ulice Bože Vidasa na jugu.
"Teritorijalne trake" inspirirane su riječkom gromačom, koju dvorana bojom i oblikom artificijelno reinterpretira,a obložene su s 51.000 keramičkih ploča koje su prema ideji studija 3LHD proizvedene specijalno za Centar Zamet. Čelični nosači raspona 55 metara različitih visina omogućuju osvjetljenje dvorane prirodnim svjetlom.
Dvorana je projektirana prema suvremenim svjetskim standardima za internacionalna sportska natjecanja. Koncept dvorane zasniva se na fleksibilnosti prostora. Sam prostor igrališta je veličine 46 x 44 metra, s dva rukometna terena. Gledalište je zamišljeno kao sustav teleskopskih tribina koje se izvače prema potrebi, a za vrijeme svakodnevnog korištenja zona gledališta se u potpunosti transformira u iskoristivi sportski prostor. Dvorana sadrži sve popratne sadržaje za profesionalni trening i natjecanja, no vrlo ju je jednostavno prilagoditi za organizaciju koncerata, skupova i sajmova. Interijer dvorane odabirom materijala - drvo i akustički paneli, sugerira da se radi o velikom dnevnom boravku za sportaše. Glavni pristup dvorani i svim ostalim sadržajima ostvaren je s javnog trga smještenog zapadno od dvorane. U podrumskoj etaži ispod cijelog kompleksa nalazi se garaža.
vrh stranice