Centar za Promociju Znanosti

Centar za Promociju Znanosti Fabrika Arhitekti višenamjenske građevine
Ocjenjivati mogu samo registrirani korisnici. Prijavite se | Registrirajte se

IDEJA/PROJEKT

IDEJA/PROJEKT

Fabrika Arhitekti
  • Grad:
  • Godina projekta: 2010
  • Godina izvedbe:
  • Tip građevine: višenamjenske građevine
Otvoreno, pristupačno, intrigantno, zabavno, zeleno...
Cilj Centra za Promociju Znanosti je učiniti znanost pristupačnom. Naš cilj je bio učiniti pristupačnom i samu zgradu. Otvoriti je, pustiti ljude da se penju po njoj, prolaze ispod, zavlače pod nju. Projektirati zgradu kao javni prostor, kao golemi element urbane opreme.
Stoga smo jedan kraj zgrade upustili u teren, te omogućili šetnju po krovu. Drugi kraj smo izdigli, i stvorili natkriveni trg. Tlocrtni otisak zgrade sveli smo, na taj način, na minimum. Što u planiranoj velikoj gustoći bloka dobiva dodatnu važnost.
U unutrašnjosti centra, nakon prolaska ispod uzbudljive goleme konzole nad ulazom, posjetitelje dočekuju velike cilindrične forme od uglačanog inox-a /dućan, kafić, info, garderoba, prodaja karata/ na kojima se iskrivljeno zrcale i pros¬tor i sami posjetitelji, podsjećajući da je znanost i zabavna. Dalje u unutrašnjost posjetitelji se kreću prostranim rampama u beskonačnoj krivulji, s vizurama u dubinu cijelog volumena zgrade.
Odlučili smo se na staklene stijene pročelja, da bi zgradu maksimalno otvorili. Odabrali smo tamno staklo s vrlo malim koeficijentom prolaska svjetlosti /10-20%/ i time zadovoljili uvjete za izložbene prostore, a ipak omogućili naziranje vanjskog prostora. I naziranje unutrašnjeg prostora, u nježnim i intrigantnim obrisima.
Dvostruka staklena fasada služi zimi kao termoizolirajući sloj, a ljeti, putem kontroliranih ventilacijskih reški, omogućuje hlađenje pomoću strujanja zraka kroz fasadu. Tamno staklo s vrlo visokim koeficijentom absorpcije /cca 78%/ pojačava opisana djelovanja, koristeći efekte trombovog zida, odnosno solarnog dimnjaka.
vrh stranice