Brick Award Hrvatska

NATJEČAJ za najbolju arhitektonsku realizaciju u Hrvatskoj u kojoj je korištena opeka
Nastavljajući se na već tradicionalni međunarodni projekt tvrtke Wienerberger po drugi puta u suradnji s Hrvatskom komorom arhitekata, Wienerberger raspisuje

NATJEČAJ ZA NAJBOLJU ARHITEKTONSKU REALIZACIJU U HRVATSKOJ U KOJOJ JE KORIŠTENA OPEKA
Natječajem će se vrednovati primjeri najkvalitetnijih realiziranih arhitektonskih rješenja u kojima se opeka za zidove, fasade, opločnici, crijep i drugi glineni proizvodi, koriste na izniman i/ili inovativan način u pogledu izvedbe i tehnologije.

“Brick Award '14” poseban naglasak stavlja na energetski učinkovitu i održivu gradnju.

Natječaj se provodi na dvije razine - nacionalnoj i međunarodnoj.

Cilj natječaja je odabrati najviše pet najboljih hrvatskih radova, koja će tročlani ocjenjivački sud Hrvatske komore arhitekata u sastavu: Tomislav Pavelić, dipl.ing.arh., Vedran Pedišić, dipl.ing.arh. i mr.sc. Emil Šverko, dipl.ing.arh., i stručni konzultant predstavnik tvrtke Wienerberger Tomislav Franko, product manager, odabrati između prispjelih realizacija. Odabrani radovi će predstavljati Hrvatsku u konkurenciji za uglednu međunarodnu nagradu “Brick Award '14”, a autori radova bit će pozvani na dodjelu iste.

Pravo sudjelovanja na natječaju imaju svi arhitekti čiji projekt je realiziran u Hrvatskoj u periodu od 2011. godine, do danas.

Radove je potrebno dostaviti, sukladno propozicijama opisanim u prilogu u fizičkom i digitalnom obliku, na adresu Hrvatske komore arhitekata, Ulica grada Vukovara 271/II, ili dostaviti poštom, tako da u sjedištu Komore budu zaprimljeni najkasnije do srijede, 20. ožujka 2013. god., do 15:00 sati.

Svi sudionici natječaja, koji će dostaviti i kandidirati svoje radove, prijavom na natječaj daju svoju suglasnost za njihovu objavu u svim Brick Award publikacijama, javnim i stručnim glasilima.

Nakon dodjele međunarodnih nagrada “Brick Award”, za 2014. godinu, Wienerberger u suradnji s Hrvatskom komorom arhitekata planira izložbu najuspjelijih realizacija u kategoriji glinenih proizvoda prezentirati u Hrvatskoj, te će na njoj biti uručena i priznanja autorima odabranih radova iz Hrvatske.

Kriteriji i kategorije za nominaciju

Kriteriji za nominaciju su:
- značajni dio projekta mora biti izveden od opeke
(nosivi zidovi i zidovi ispune od opeke, fasadna opeka, opeka za popločavanje, cijepovi – svi proizvodi moraju biti od gline);
- datum završetka izvedbe projekta 2011. godina ili kasnije;
- ocjenjivat će se nove, rekonstruirane i obnovljene zgrade;
- energetska efikasnost, ekološki prihvatljive konstrukcije;
- projekti trebaju unaprijediti kvalitetu življenja;
- odgovoran, održiv pristup arhitekturi.

Kategorije nominacija su:
  • obiteljska kuća
  • višestambene građevine
  • nestambene građevine
  • prenamjene / rekonstrukcije
  • konstrukcije orijentirane ka budućnosti (projekti u značajnom dijelu temeljeni na istraživanjima, duhu inovacija ili u kojima je dan doprinos u tehnološkim inovacijama / unapređenju življenja)

Ocjenjivački sud će razmatrati pristigle radove i nominirati najviše 5 realiziranih projekata u Hrvatskoj za međunarodnu nagradu “Brick Award”.
Od nominiranih radova na nacionalnim razinama, međunarodni žiri arhitekata će razmatrati i odabrati 40 najboljih realiziranih projekata, objaviti ih u godišnjaku „brick ’14“ i srodnim publikacijama, te dodijeliti nagrade.
Korištenje proizvoda Wienerbergera nije uvjet za sudjelovanje u natječaju i objavljivanje u godišnjaku „brick '14“.
Sudionici natječaja ne plaćaju participaciju za sudjelovanje.

Oprema i potrebna dokumentacija

Oprema natječajnog rada:
Potrebno priložiti ispunjen obrazac za prijavu.

Foto dokumentacija i grafički prilozi
Predaje se foto dokumentacija i grafički prilozi na formatu A4, pojedinačno uloženi u plastične mape za registrator.
  1. Fotografije ostvarenja, uz navod autora fotografija, maksimalno 7 kom;
  2. Grafički prilozi: tlocrti, presjeci, pročelja iz idejnog ili glavnog projekta građevine, s oznakom orijentacije i označenim grafičkim mjerilom. Preporučuje se dostavljanje izvedbenih detalja.
  3. tekstualna obrazloženja: pisano na posebnom listu, do 1 kartice teksta (1800 znakova);
Svu navedenu natječajnu dokumentaciju potrebno je dostaviti i u digitalnom obliku na CD-u, u pdf. formatu.

Za sve dodatne informacije izvolite se obratiti na Hrvatsku komoru arhitekata:
gđa. Gabrijela Kosović, stručna suradnica
tel. (01) 5508 411;
e-mail: g.kosovic@arhitekti-hka.hr
ili
gosp. Tomislav Franko, product & marketing manager
tel. 091/6694-115;
tomislav.franko@wienerberger.com

Obrazac za prijavu

Hrvatski projekti koji su nominirani za Brick Award 12

U 2011. godini za nagradu su bila nominirana tri projekta iz Hrvatske. U suradnji s Hrvatskom komorom arhitekata na natječaju odabrana su tri projekta koji su nas predstavljali na Brick Award 12. To su Kuća u Rudešu autora Tomislava Pavelića, Aula Pape Ivana Pavla II autora Saše Randića i Idisa Turata te Obiteljska kuća Podfuščak autora Tomislava Ćurkovića i Zorana Zidarića.

Od strane međunarodnog žirija odbaran je projekt za objavu u knjizi Brick Award 12, Aula Pape Ivana Pavla II autora Saše Randića i Idisa Turata.

Wienerberger je najveći svjetski proizvođač opeke (Porotherm, Terca) i tržišni lider krovnog glinenog crijepa (Koramic, TONDACH) u Europi te betonskih ploča i opločnika (Semmelrock) u srednjeistočnoj Europi. Građevinski materijali i rješenja od opeke su zdrava, ekonomična i energetski učinkovita. Mogu se koristiti u svim energetski učinkovitim kućama, uključujući pasivne, aktivne, niskoenergetske i solarne kuće. Opeka ima minimalni životni vijek trajanja od 100 godina što znači da su pokretači vrijednosti. U sustavu cijevi (Steinzeug-Keramo keramičke cijevi i Pipelife plastične cijevi), Wienerberger je jedan od vodećih dobavljača u Europi.

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice