Brick Award Hrvatska 14

Nastavljajući se na već tradicionalni međunarodni projekt tvrtke Wienerberger, natječaj je raspisan u Hrvatskoj drugi puta
Natječajem su vrednovani primjeri najkvalitetnijih realiziranih arhitektonskih rješenja u kojima se opeka za zidove, fasade, opločnici, crijep i drugi glineni proizvodi, koriste na izniman i/ili inovativan način u pogledu izvedbe i tehnologije (raspis natječaja u prilogu Zapisniku).

ZAPISNIK ocjenjivačkog suda od 21. ožujka 2013. godine

Zaprimljeno je ukupno 9 radova, osmorice autora.
Specifikacija podnositelja radova, naziva i vrste projekata, korištenog materijala, godine završetka i dostavljenih priloga nalazi se u prilogu ovom Zapisniku.

Prispjele radove razmatrao je Ocjenjivački sud u sastavu:

Tomislav Pavelić, dipl.ing.arh.
Vedran Pedišić, dipl.ing.arh.
Emil Šverko, dipl.ing.arh.
i stručni konzultant predstavnik tvrtke Wienerberger Tomislav Franko.

Zaključci Ocjenjivačkog suda

Od prispjelih 9 radova na Natječaj za najbolju arhitektonsku realizaciju u Hrvatskoj u kojoj je korištena opeka Ocjenjivački sud je izdvojio 3 rada kao najuspješnije realizacije, koje navodimo rednim brojevima iz specifikacije podataka o sudionicima:

1. Postament za skulpturu kardinala Franje Kuharića,

autori: dr. sc. Andrej Uchtytil, dipl.ing.arh. i Renata Waldgoni, dipl.ing.arh.

Krajnje suzdržanom i egzaktnom gestom autori su postigli maksimalni učinak, tj. od minornog projektantskog zadatka su uspjeli napraviti posve jasno zaokruženo djelo, koje u najvećoj mogućoj mjeri „odaje čast“ opeci kao jednom od najelementarnijih građevnih materijala.

2. Poslovna zgrada Lumenart,
autor: Andrija Rusan, dipl.ing.arh., autorska suradnja: Marijan Mirković, dipl.ing.arh., Ljerka Kabelka, dipl.ing.arh.

Činjenica da je kuća projektirana za dizajnera rasvjete očita je već u tretmanu volumena, tj. naglašenim distorzijama vanjskog plašta i prozorskih otvora. Korištenjem pročelja kao medija za igru svjetlom (prirodno i umjetno) kuća je postala svojevrsni billboard za poslovnu prezentaciju investitora.
Više o zgradi potražite u Atlasu suvremene hrvatske arhitekture OVDJE.

3. Gradske vile na Mirogojskoj cesti,
autori: Tomislav Ćurković, dipl.ing.arh. i Zoran Zidarić, dipl.ing.arh.

Cjelina od četiri manje stambene zgrade u susjedstvu zagrebačkog groblja Mirogoj vrlo doslovno se koristi temom kontekstualnosti, tj. korištenjem opeke kao izražajnog sredstva. Na određeni način ove kuće bave se održanjem kontinuiteta visokog gradbenog, ali i stambenog, standarda.
Više o vilama potražite u Atlasu suvremene hrvatske arhitekture OVDJE.

Odabrani radovi primjereni su karakteru natječaja u smislu upotrebe materijala, te predstavljaju visoke arhitektonske dosege u svojim kategorijama.
Zajednička karakteristika odabranih radova je da na primjeren način koriste glinene proizvode kako u konstrukciji zgrade, tako i u oblikovanju.

Tomislav Pavelić, dipl.ing.arh.
Vedran Pedišić, dipl.ing.arh.
Emil Šverko, dipl.ing.arh.

izvor: HKA

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice