Brick Award 2012

Wienerberger, najveći proizvođač opeka po peti put predstavlja nagradu za najbolje arhitektonsko rješenje u kojem se koristi opeka
3. svibnja 2012. Wienerberger AG će u Beču po peti put za redom predstaviti svoju međunarodnu nagradu „Wienerberger Brick Award“. Ovom nagradom, najveći svjetski proizvođač opeka i najveći proizvođač krovnih crjepova u Europi daje priznanje izvrsnim međunarodnim primjerima modernog korištenja opeke u arhitekturi u pet kategorija. Kriteriji za odabir uključuju inovativni dizajn eksterijera i vješto korištenje opeke kao materijala, kao i funkcionalnost, održivost i energetsku učinkovitost građevina,
Ovogodišnji pobjednici će biti odabrani od strane stručnog žirija koji se sastoji od renomiranih arhitekata: Plamen Bratkov (Bugarska), Rudolf Finsterwalder (Njemačka), Hrvoje Hrabak (Hrvatska), John Foldbjerg Lassen (Danska) i Zhang Lei (Kina).
Nominacije istaknutih globalnih građevina izgrađenih pomoću opeka su podnesene od strane međunarodnih arhitektonskih kritičara i novinara. Svjetsko istraživanje provedeno od strane ovih „istraživača arhitekture“ pomaže Wienerbergeru da identificira građevine koje ostavljaju trajan dojam. Mogući raspon primjena se kreće od građevinskih rješenja s klasičnim zidovima i fasadnim opekama do kreativne upotrebe krovnih crjepova i glinenih opločnika. Posebna pažnja se posvećuje načinu na koji se građevina uklapa u okoliš kao i geometriji, osobnosti i kvaliteti građevine i njezinom osvjetljenju.
Nagrada se dodjeljuje svake dvije godine od 2004. Svečanost za 2012. će se održati u Bečkoj vijećnici 3. svibnja 2012. Wienerberger Brick Award 2012. dodjeljuje ukupno 27.000 Eura novčanih nagrada.. Ukupno 50 projekata iz 28 zemalja i pet kontinenata je nominirano za Wienerberger Brick Award 2012. (za popis zemalja pogledajte Wienerbergerov informativni list).
„S Wienerberger Brick Award želimo naglasiti kako inovativne i svestrane opeke mogu biti kada se koriste kao građevinski materijal u modernoj arhitekturi“, rekao je Heimo Scheuch, predsjednik uprave Wienerberger AG. „Izbor materijala posebice igra sve važniju ulogu u modernoj, budućnosti usmjerenoj arhitekturi. Opeka nije samo bezvremenska i inovativna, također je i trajan i ekološki prihvatljiv građevinski materijal koji daje važan doprinos energetski učinkovitoj građevini.“
Po peti put, Wieneberger Brick Award će biti popraćen knjigom naslova „Brick 12“ koju će izdati Callwey Publishers, a u kojoj će se nalaziti nominacije i nagrađene građevine predstavljene od strane međunarodnih pisaca o arhitekturi. Drugi dio knjige od 240 stranica će sadržati novi magazin Brick+, u kojem čitatelji mogu saznati gdje vrhunski arhitekt David Chipperfield ide na godišnji odmor, zašto je laureatkinja Nobelove nagrade za književnost Elfriede Jelinek luda za umjetnikom u keramici Kurtom Ohnsorgom, te kako je nova generacija arhitekata iz cijele Europe razvila strast za gradnjom pomoću opeke. „Brick 12“ će u knjižarama njemačkog govornog područja biti pušten u prodaju u svibnju 2012.

Nominirani projekti:
50 projekata nominiranih za Wienerberger Brick Award 2012. dolazi iz ukupno 28 zemalja: Australija, Austrija, Belgija, Brazil, Kina, Hrvatska, Republika Češka, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Mađarska, Indija, Irska, Italija, Japan, Litva, Nizozemska, Poljska, Portugal, Rumunjska, Ruanda, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Južnoafrička Republika, Švicarska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Nagrade:

Svečanost povodom Wienerberger Brick Award 2012. održat će se u Bečkoj gradskoj vijećnici 3. svibnja 2012., a nagrade se po prvi put dodjeljuju u kategorijama. Kategorije su sljedeće: (1) posebno rješenje koje koristi opeke, (2) obiteljska kuća, (3) nestambena zgrada, (4) stambena zgrada i (5) konverzija.


Wienerberger Brick Award 2010.
Članovi žirija: Andrea Deplazes (CH), Maurizio Masi (IT), Radu Mihailescu (RO),
Vladimir Plotkin, (RU), Thomas M. Rau (NL)

Nagrade:
1. nagrada: Zgrada parlamenta, Liechtenstein

Lokacija projekta: Vaduz, Liechtenstein
Arhitekt: Hansjörg Göritz Architekturstudio
Vrsta opeke: Fasadna cigla, glineni krovni crjepovi, glineni opločnici

2. nagrada: Dokumentacijski centar za ljudska prava južne Azije
Lokacija projekta: New Delhi, Indija
Arhitekti: Vaibhav Dimri, Madhav Raman, Anagram Architects
Vrsta opeke: Fasadna opeka

3. nagrada: Obiteljska kuća Morjan-Poeten
Lokacija projekta: Hüttingen an der Kyll, Njemačka
Arhitekt: Nikolaus Bienefeld
Vrsta opeke: Fasadna opeka, glineni blokovi, glineni krovni crjepovi, glineni opločnici

Posebna nagrada: Objekti javne infrastrukture: dvije škole, ambulanta za zdravstvenu skrb, profesorska rezidencija
Lokacija projekta: Beledougou regija, Mali
Arhitekt: Emilio Caravatti
Vrsta opeke: Glineni blokovi, nepečene glinene opeke

Posebna nagrada: Muzej arhitekture, Otok Hombroich
Lokacija projekta: Hombroich/Neuss, Njemačka
Arhitekti: Álvaro Siza, Rudolf Finsterwalder
Vrsta opeke: Fasadna cigla, glineni blokovi, glineni opločnici

za više informacija: www.brick10.com

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice