Bili smo na međunarodnom sajmu interijera "IMM Cologne 2015"

Od 19.-25.1.2015. u Kölnu je održan međunarodni sajam interijera imm 2015“ na kojem su hrvatski izlagači osvojili čak tri nagrade.
Ovaj svjetski priznati sajam, smješten u Koelnmesse (peti najveći sajamski prostor na svijetu), nije samo prvi sajam interijera u godini već i svojevrsni trendsetter. Ovdje se predstavljaju trendovi koji će utjecati na dizajn namještaja i interijera općenito. Sajam pokriva jedinstvenu raznolikost ideja za svaki prostor, stil i zahtjev. Rasprostranjeni na 14 platformi, neki novi i neki već dobro poznati, dizajneri su u suradnji sa tvrtkama i proizvođačima namještaja ponudili jedinstveno iskustvo. Kako živimo danas? Kako ćemo živjeti sutra? Kako ljudi žive na drugim kontinentima? Bogat program sajma interijera imm u Kölnu nudi odgovore na ta pitanja. Na specijalnim izložbama i promocijama, Koelnmesse obuhvaća različite aspekte života i životne stilove. Sadržaj sajma varira od jednostavnog, modularnog namještaja sve do vrhunskih brandova i vizionarskog dizajna.

     
Scultures JEUX                                                                            Viteo

Izlagači su okupljeni po temama kao što su npr. Pure Textile koji ilustrira raznovrsnost dekorativnih materijala i njihovu važnost u dizajnu interijera, Global Lifestyles je dio sajma koji predstavlja Europsko i Azijsko prodajno tržište. Tema Comfort pokriva kulturu udobnog sjedenja, Smart sjedinjuje praktičnost i raznovrsnost dizajna životnog stila mladih, Sleep pokazuje dosege dizajna iz područja spavanja, Prime interpretira klasično, obiteljski orjentirano uređenje doma, Pure Talents i Pure Startup su mjesta predstavljanja novih dizajnera itd. Pure Editions prikazuje svevremeni i vizionarski koncept dizajna interijera. Prostor je projektiran kao niz pozornica od kojih je svaka prilagođena namještaju koji se na njoj izlaže, a inkorporirane instalacije dizajnera i arhitekata upotpunjuju ukupni dojam.

        

Schule für Architektur - Saar Müller Möbelwerkstätten             

Pure Village je platformana na kojoj već poznati brandovi i inovativni dizajneri izlažu proizvode iz cijelog spektra dizajna interijera, a upotpunjena programima kao što su Das Haus i The Stage ostavlja dojam vrlo aktivnog „susjedstva“.

DAS HAUS – Interijer na pozornici
I ove je godine na sajmu postavljena instalacija „Das Haus- Interiors on stage“ koja posjetiteljima nudi priliku posjetiti kuću u kući. Das Haus 2015 napravljena je prema projektu ureda Neri&Hu. Šangajski arhitekti Lyndon Neri i Rossana Hu postavili su instalaciju pod nazivom „Memory Lane“, koja inspirirana šangajskim kućama u nizu, kombinira kinesku tradiciju i suvremeni dizajn, te na taj način potiće diskusiju o kućnim ritualima.
„Naša kuća bi trebala potaknuti posjetitelje. Želimo ih izazvati kako ne bi samo posjetili sajam sa najljepšim namještajem i najboljim materijalima, već se uistinu preispitali gdje se trenutno nalaze. Koristimo li namještaj na pravi način? Koliko nam je potrebno? I što uistinu jest dom?“ izjavio je Lyndon Neri na konferenciji za novinare.

  
Das Haus 2015 - Arhitekti Lyndon Neri i Rossana Hu (Neri&Hu)    

The Stage
Postavljen je i prezentacijski forum koji predavanjima, prezentacijama i diskusijama nudi odgovore na pitanja kao što su „Koje su boje u trendu?“, „Kakvu kvalitetu prostora nude novi sistemi rasvjete i kako ih pravilno integrirati u prostor?“ „Kako dizajneri i tvrtke daju odgovor na pitanje održivosti?“, „Top 10 trendova na imm 2015“ itd. Vrlo zanimljiva predavanja pripremljena od strane stručnjaka ponudila su uvid u njihova istraživanja i neke odgovore na postavljena pitanja te uistinu kvalitetno upotpunila sajam koji je puno više od same izložbe namještaja.

Hrvatsku su ove godine predstavljala četiri izlagača. Svojom su ponudom uspješno privukli zanimanje posjetitelja i uspostavili planirane poslovne kontakte. Ancona Grupa d.o.o. prezentirala je dio svoje ponude tapeciranog namještaja, Prima Namještaj d.o.o. je unutar teme Comfort prikazala svoj prepoznatljivi dizajn. Tvrtka Prostoria d.o.o. je među svojim novim proizvodima imala čak dva nagrađena. Na dijelu Living Kitchen tvrtka Inkea d.o.o. predstavila se, također nagrađenim, dizajnom kuhinje PIA.

 
Izložbeni prostor Inkea/DizzConcept     Nagrada „Interior Innovations Award – Best of Best“


Interior Innovation Award 2015

Kvalitetu hrvatskog dizajna potvrdio je i German Design Council (Njemačko udruženje dizajnera) dodjelivši čak tri nagrade „Interior Innovation Award 2015“ našim proizvodima. Ova izuzetno cijenjena nagrada ističe iznimna dostignuća u svim segmentima oblikovanja interijera, te postavlja pouzdane standarde razlikovanja tvrtki na tržištu, kao i smjernice korisnicima u odabiru najboljih proizvoda. Dvije nagrade dodjeljene su tvrtki Prostoria za sofu Contour/Böttcher Henssler Kayser i naslonjač Strain/Simon Morasi Piperčić. Posebnu pažnju kako posjetitelja, tako i žirija privukla je kompaktna kuhinja PIA.


kuhinja PIA - Inkea/DizzConcept

Tvrtka Inkea pod svojim brandom DizzConcept predstavila je sklopivu kuhinju za mlade graditelje karijera, tj. samce i parove koji ne žele kuhinju koja dominira prostorom, ali paralelno imaju potrebu za kvalitetnim mjestom za pripremu obroka. U svega 1.6 m2 i sa potrebnih samo 60 min instalacije, kuhinja uz vrhunski dizajn nudi i sav potreban komfor. Izvrstan koncept i vrhunska izvedba osigurali su kuhinji PIA nagradu „Interior Innovations Award – Best of Best“, a arhitektu Darku Špiljariću mjesto među svjetski priznatim dizajnerima.

Svojim proizvodima, zahvaljujući tvrtkama izlagačima, Hrvatska se predstavila iznimno uspješno, a potencijal ovog međunarodnog sajma iskorišten je višestruko.


autor: arhitekti.hr
foto: arhitekti.hrwww.imm-cologne.com i dizzconcept.com
vrh stranice