Autonomno naselje Varaždin

Autonomno naselje Varaždin Jurica Hajdarović, ured ovl. arh. stambene zgrade
Ocjenjivati mogu samo registrirani korisnici. Prijavite se | Registrirajte se

IDEJA/PROJEKT

Jurica Hajdarović, ured ovl. arh.
  • Grad: Varaždin
  • Godina projekta: 2010
  • Godina izvedbe:
  • Tip građevine: stambene zgrade
U samoinicijativnoj želji da se stvori reakcija na dosadašnju urbanisticku praksu u Varaždinu i Hrvatskoj, koja ne poštuje postojeći kontekst prostora, napravili smo svoj prijedlog naselja. U dosadašnjim projektima za područje bivšeg Florijana Bobića, nijedna ideja nije poštivala arhitektonsku vrijednost postojeće tvornice, iako je navodno bilo pokušaja da se ista zaštiti. Sve dosadašnje ideje su bezobzirno rušile tu tvornicu, te su u stvari degradirale prostor svojom neosjetljivošću i bezobzirnošću. Takve tvornice su u razvijenijim sredinama prenamijenjene u neku drugu namjenu, primjereniju novim životnim uvjetima. Npr. u New Yorku, Londonu i Melbourneu takve su tvornice elitni uredski prostori, snobovski restorani i sl... U Danskoj i Nizozemskoj takve tvornice postaju građevine od neke koristi za jačanje zajednice. Naelje i dalje sadržava 240 stanova s tom razlikom da se automobilski promet zaustavlja pri samom ulasku u naselje, u javnoj garaži koja je u službi korisnika tog naselja. Promet se ograničava samo za potrebe interventnih vozila, dok će ulice ostati kao površine za druženje i igru. U urbanističkom i likovnom smislu stvorili smo dojam urbanosti, stvarajući sekvence ulica i trgova. Dojam urbanosti stvorit će mogućnost pretvaranja cijelog naselja u središte tog dijela grada, koji je danas, zahvaljujući nedostatku ideja i hrabrosti pretvoren u veliku spavaonicu. Postojeća tvornica se obnavlja te u njoj postoje mogućnosti ili za javni prostor ili za uredski prostor.

Projekt se nastoji izgraditi oko potencijala tog položaja. Krajobrazni projekt predlaže maksimalno korištenje materijala od rušenja postojećih objekata. Ovi materijali uključuju crvene cigle koje se vrlo cesto koriste u Hrvatskoj i obično se pojavljuju u krajoliku. Na taj način ovaj krajobrazni projekt nada se uspostaviti vezu sa svojim kontekstom i poviješću tako da se izrazi konačna počast industrijskom procesu na tom mjestu. Predloženi projekt uzima u obzir prirodne vodne resurse. Krajolik će se mijenjati s vremenom zbog kiše. Niska područja (travnjaci) će pohraniti oborinske vode tijekom jakih oluja kako bi se spriječio tok vode na postojeće mreže zbog zasićenja. Odvodna područja napravljena od nakon otpada od rušenja (crvene cigle) će promovirati infiltriranje vode na tom mjestu. Ova odvodna područja rušenja također su fleksibilna područja koja lako mogu smjestiti instalaciju budućih potreba zajednice (više zelenih površina, kiosci, igralište za djecu, gimnastičke sprave, roštilj, ...) Cisterne oborinskih voda će biti intergrirane također u niskim područjima za navodnjavanje koje je vrlo važno za pravilan razvoj nasada. Krajolik nudi zajednici svoje plodove i boje. Zapravo 80% stabala na gradilištu su voćke koje će ojačati veze između ljudi i njihovih krajolika. Velike površine travnjaka će biti pogodna za igre s loptom i šetnje. Zatvorenim prostorima pogoduju za šetnje i maštanje. Sadnja velikih područja ukrasnih trava će pojednostaviti i smanjiti opseg održavanja kao i prilikom stvaranja površina u različitim teksturama lišća i boja različitih godišnjih doba. U
zaključku, zahvaljujući različitim principima ovaj projekt nastoji tkati veze između prošlosti, sadašnjosti i novog zbivanja tog podrucja.

Arhitektura i urbanizam: Jurica Hajdarović, mag.inž.arh.
Krajobraz: François Vahé, BA (Hons)
vrh stranice