Arhitektura, prostor i njihova nepostojanost

(In)constancy of space – Struggle for Identity grupna je multimedijalna izložba umjetnika hrvatskih i nizozemskih umjetnika okupljenih oko teme (ne)postojanosti prostora.
Izložba (In)constancy of space – Struggle for Identity, nastala prema kustoskoj koncepciji Neve Lukić i Vanje Babića, otvara se 26. kolovoza u galerijskom prostoru Arti et Amicitae u Amsterdamu, a predstavit će radove deset hrvatskih i deset nizozemskih suvremenih umjetnika koji istražuju "pitanja procesa globalizacije koja potiskuju nacionalne i/ili individualne identitete, stvarajući pritom, kako kaže Adorno, ‘svijet obilježen sličnostima’, te istražuje načine na koje konstante promjene u (urbanom) prostoru suvremenog društva utječu na ljudsko sjećanje".

Kroz radove Anke Van den Berg, Robbiea Cornelissena, Tanje Deman, Darka Fritza, Antonija Grgića, Igora Grubića, Zacharyja Formwalta, Željka Kipkea, Zlatka Kopljara, Margarete Lekić, Ferenca Molnara, Zoltana Novaka, Neli Ružić, Sare Rajaei, Sandra Setola, Rika Smitsa, Eliana Somersa, Marjana Teeuwena, Roba Voermana i Danijela Žeželja uranja se u temu (ne)postojanosti prostora, i to ne samo onih stvorenih od strane čovjeka, odnosno fizičkih, već i društvenih, simboličkih, psiholoških i ideoloških prostora.

"Jukstapozicijom različitih umjetnika iz dva povijesno različita sistema nastoji se povezati nacionalne i globalne aspekte ljudskog identiteta te postaviti inovativan pristup široko rasprostranjenom fenomenu tretiranja prostora arhitekture u vizualnoj umjetnosti", ističe se u najavi izložbe.

Ovaj pogled na "arhitekturu, prostor i njegovu nepostojanost" predstavlja najveće skupno predstavljanje hrvatskih suvremenih umjetnika u Nizozemskoj do sada, a uz umjetničke radove izložbene u amsterdamskom prostoru Arti et Amicitae, tu je i popratni program u kultnom amsterdamskom društveno-kulturnom klubu De Nieuwe Anita i Sveučilištu u Amsterdamu. Također, u osječkom Muzeju likovnih umjetnosti (5. rujna u 19 sati) te u zagrebačkom Kinu Europa (16. rujna u 21 sat) bit će prikazana selekcija filmova nizozemskih umjetnika i umjetnica koji se predstavljaju na izložbi (In)constancy of space, a 11. i 12. listopada umjetnik i arhitekt Antonio Grgić će u Praškoj ulici u Zagrebu izvesti intervenciju u urbanom prostoru naslovljenu The Shadow of the Destroyed Synagogue.

Izložba je otvorena do 2. listopada.izvor: kulturpunkt.hr

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice