Arhitektura nakon budućnosti

Predavanje Ane Jeinić u sklopu europske platforme Future Architecture.
U četvrtak,10. ožujka 2016. u 19:00 sati Ana Jeinić održat će drugo u nizu od šest predavanja u Oris Kući arhitekture u sklopu platforme Future Architecture naziva Arhitektura nakon budućnosti.

„Prema teoretičarima društva poput MarcaAugéa ili Franca BifaBerardija, živimo u doba koje karakterizira kolaps ideje budućnosti: u posljednjim desetljećima 20. stoljeća, sa stalnim povratkom ekonomske krize te obeshrabrujućim izvješćima Rimskoga kluba i naizgled definitivnog kolapsa socijalnog projekta, naša je vjera u budućnost nepovratno uništena. Uzimajući u obzir da je, u konvencionalnom smislu, arhitektonski projekt uvijek bio projekt budućnosti, opisana situacija ostavlja velike posljedice za arhitekturu kao disciplinu. Iz toga razloga, prije nego što krenemo spekulirati o budućoj arhitekturi, morali bismo se zapitati na koje će se načine arhitektura prilagoditi post-futurističkom stanju kulture te je li taj proces uopće započeo? Predavanje Arhitektura nakon budućnosti pokušaj je suočavanja s tim problemom.“

Ana Jeinić doktorandica je pri Institutu za teoriju arhitekture, povijest umjetnosti i kulturalne studije u Grazu, na kojem je također predavala od 2010. do 2015. godine. Studirala je arhitekturu i filozofiju u Grazu te je u okviru svog studijskog programa gostovala na Sveučilištu IUAV u Veneciji i na Tehničkom sveučilištu u Delftu. Godine 2014. boravi kao gostujuća predavačica i istraživačica na Sveučilištu u Edinburghu. Jedna je od izdavačica i koautorica knjige IsThere (Anti)NeoliberalArchitecture?, a redovito objavljuje članke u časopisu GAM – GrazArchitecture Magazine. Jeinić trenutačno istražuje odnos između arhitektonskih koncepcija i političkih strategija u doba neoliberalizma.

Ulaz na predavanje je slobodan.

Voditeljica projekta za Oris Kuću arhitekture je arhitektica i kustosica Ana Dana Beroš, a suradnica Divna Antičević.ŠTO JE FUTURE ARCHITECTURE?
Future Architecture je prva paneuropska platforma koja uključuje muzeje za arhitekturu te arhitektonske festivale i producente, a cilj joj je približiti ideju budućnosti gradova i arhitekture široj publici.

Naši ciljevi:
• Promisliti budućnost. Istaknut ćemo talentiranu, novu generaciju autora iz različitih disciplina koji promišljaju arhitekturu, te istražiti i podijeliti njihova stajališta o budućnosti gradova i arhitekture.
• Razmijeniti znanje. 14 organizatora iz 13 zemalja stvorit će paneuropski program koji uključuje mlade kreativce i prezentirati njihove ideje na izložbama, konferencijama, predavanjima i radionicama, te u publikacijama i na portalima.
• Podići svijest. Platforma će složena pitanja o budućnosti gradova i arhitekture objasniti na razumljiv način i promicati održivi životni okoliš.
• Izgraditi predanost. Future ArchitectureEuropeanQualityLabel prepoznaje organizatore koji rade s kreativcima u usponu te njihovu predanost ciljevima platforme.

Platforma Future Architecture uvodi i potiče inovaciju i eksperiment u promišljanju arhitekture kod novih generacija koje će izgraditi europske gradove u godinama koje dolaze. Platforma promiče arhitekturu, kulturu, znanje i društveni kapital.

TKO JE DIO FUTURE ARCHITECTURE PLATFORME?

Organizacija: Muzejzaarhitekturo in oblikovanje (MAO), Ljubljana (SI)
Članovi: Oris Kuća arhitekture, Zagreb (HR), Muzej arhitektureWrocław (PL), Beogradska internacionalna nedelja arhitekture (RS), Nacionalni muzej umjetnosti 21. stoljeća, Rim (IT), Kuća arhitekture, Graz (AT), Festival arhitekture u Kopenhagenu (DK), Vikend arhitekture u Tirani (AL), Design Biotop, Ljubljana (SI), Trijenale arhitekture u Lisabonu (PT), RubyPress, Berlin (DE); Švicarski muzej arhitekture, Basel (CH), Vikendarhitekture u Prištini (RKS), CANactions, Kiev (UA)


DODATNE INFORMACIJE
www.futurearchitectureplatform.org
info@futurearchitectureplatform.org
+386 (0)1 5484 274izvor: oris.hr
vrh stranice