Arhitektura na Velebitu

Novo planinarsko sklonište na Velebitu svečano otvorenje očekuje ove jeseni.
Hrvatski planinarski savez u program obilježavanja svoje 140. obljetnice uz svečanosti i ostale prigodne akcije uvrstio je i nekoliko materijalnih i trajnih vrijednosti. Jedna od njih bila je izgradnja planinarskog skloništa na Velebitu gdje nadaleko nema nekog objekta u kojem se moguće skloniti i prenoćiti čime bi se sigurnost kretanja na tom području bitno povećala. Za lokaciju je izabrano Ždrilo na VPP-u na južnom Velebitu (44 29’06’’N 15 10’ 59’’E). Do tamo je oko tri sata hoda iz Baških Oštarija i isto toliko vremena potrebno je na drugu stranu do Šugarske Dulibe.

Za idejni projekt, ali i izgradnju skloništa angažiran je poznati riječki arhitekt Ivan Juretić koji se izuzetno iskazao svojim radom na već nekoliko planinarskih objekata (obnova Hahlića i Rossijeve kolibe). Planinarsko sklonište bilo je spremno još prošlog ljeta i čekalo je transport helikopterom kojeg je trebala obaviti Hrvatska vojska. Međutim zbog izostanka slobodnih termina to nije uspjelo. Početkom lipnja ove godine u susret je izašao Zoran Matić, pilot i vlasnik tvrtke Eudora iz Vodica i svojim helikopterom u 13 naleta iz Baških Oštarija kamo su dijelovi skloništa prevezeni kamionom, transportirao ih na planinsko sedlo Ždrilo.

Nakon toga, Juretić je 21 dan boravio u šatoru na samoj lokaciji i sa desetak članova PD „Panj“ iz Zagreba koje će upravljati tim objektom, sklonište je postavljeno i u funkciji je već nekoliko tjedana.

Arhitektura i interijer skloništa referira se na prostor koji je mjesto susreta arhitekture Primorja, kamena i Like koja koristi drvo u svojoj tradicionalnoj gradnji i u nekoliko slika uz ovaj članak možemo se uvjeriti ne samo u funkcionalnost skloništa (uz ostalo ima struju i vodu) već u izuzetnu estetiku tog objekta u okolišu. Svečano otvorenje bit će u jesen, a do tada i ubuduće veselimo se obilascima planinara tom objektu i čuvajmo ga za sve koji će se uputiti u taj dio Velebita.

     


izvor: hps.hr

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice