Arhitektura domova poznatih Slovenaca

Dr. Živa Deu održat će se predavanje u Muzejskom dokumentacijskom centru.
U organizaciji Muzejskog dokumentacijskog centra u četvrtak, 17. ožujka u 12 sati u dvorani MDC-a u Ilici 44 održat će se predavanje prof. dr. Žive Deu, profesorice Arhitektonskog fakulteta iz Ljubljane, na temu »Arhitektura domova poznatih Slovenaca«. Na predavanju će biti predstavljeni rezultati šestogodišnjeg istraživačkog rada - pregleda domova poznatih Slovenki i Slovenaca. Cilj istraživanja bio je dati odgovor na pitanja gdje i u kakvim su se kućama rodili i živjeli poznati Slovenci i Slovenke, kako su te kuće očuvane, kako su predstavljene javnosti i pozicionirane u prostoru i u društvu.

Poticaj za rad, štoviše istraživačka pitanja o tome gdje i u kakvim su se kućama rodili i živjeli poznati Slovenci i Slovenke, kako su te kuće očuvane, kako su izložene i predstavljene u prostoru i u društvu, rodila se u inozemstvu - u udaljenom Wimaru, gradu koji živi i pulsira sa svojim značajnim ljudima (Goethe i Schiller).

Slovensku kulturu svojim je djelima stvorila i nacionalno visoko uzdigla odabrana inteligencija, duhovno najviši sloj naroda. Brojni istraživači naglašavaju da velika ostvarenja i njihove autore s dugog popisa umjetnika, znanstvenika, izumitelja, istraživača, političara, mecena i drugih značajnih žena i muškaraca koji su svojim radom pridonijeli da narod postane i ostane kulturotvoran i istinski živ, bolje ili čak istinski dobro razumijemo tek kad upoznamo njihove zemlje i domove, bilo rodne kuće ili domove u kojima su stvarali.

Upravo zbog čvrstog ispreplitanja stvaranja i utjecaja okoline, već poznatim konturama njihovih djela dodano je istraživanje domova, rodnih kuća i zgrada u kojima su na svom životnom putu uredili stan za sebe i za svoje obitelji. Opsežan istraživački rad, u koji su ugrađene analize postojećih objekata i njihove neposredne okoline i analize pisane građe, znanstvenih i stručnih članaka, što s različitih stručnih stajališta - prije svega povijesno umjetničkog, arhitektonskog i etnološkog - razotkrivaju njihove vrijednosti, zaokružen je odabirom sedamdeset i devet dobro očuvanih i arhitektonski kvalitetnih primjera.

Osim što kroz predstavljanje domova bolje razumijemo stvaraoce, predstavljena arhitektonska djela otkrivaju i u slovenskom prostoru razvijenu kulturu stanovanja. Odražava je građevinska ostavština umjetničkog djelovanja poznatih ili zajednički rad nepoznatih graditelja, i to u razmjerno dugom vremenskom razdoblju, u svim sredinama, na selu i u gradovima. Tako o velikoj duhovnoj snazi žena i muškaraca koji su stvarali slovensku kulturu, od velikog Janeza Vajkarda Valvasora, Primoža Trubara, Antona Codellia do Ane Mayer Kansky i Minke Skaberne i nježnih lirskih stihova Lili Novy i Srečka Kosovela, govori i arhitektura - najuži životni prostori njihovih rođenja i domovi u kojima su živjeli ili su ih čak sami oblikovali. Kroz njih su ostvarenja stambene arhitekture postala značajan dio naše kulture, »što svjedoči o posebnoj naciji, koja u odnosu na vlastiti karakter i zadatke što izviru iz njega ima neotuđiva prava i dužnosti, što ih ne smije iznevjeriti« (citat preveden iz: Josip Vidmar, 1932: Kulturni problem slovenstva).

Prof. dr. Živa Deu


mjesto održavanja: Muzejski dokumentacijski centar, Ilica 44, Zagreb
datum početka: 17.03.2016. 
vrijeme održavanja: 12:00 sati
organizator: Muzejski dokumentacijski centarizvor: mdc.hr

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice