Arhitekt Andrej Došen održat će predavanje pod nazivom "Ethiopia! not Africa"

Predavanje pod nazivom: "Ethiopia! not Africa" održat će arhitekt Andrej Došen, na kampusu Trsat u dvorani 230 Filozofskog Fakulteta u Rijeci, u srijedu 4.3.2015. u 12.00 sati.
Organizatori predavanja su doc. Fedor Vučemilović s Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci i Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci.

"Ethiopia is not Africa!" je univerzalni odgovor koji ćete u Etiopiji čuti ako ih u ičemu probate usporediti s ostatkom kontinenta. Iako u samom srcu Afrike, Etiopija je stoljećima razvijala potpuno drugačiju kulturu i umjetnički izričaj od svog okruženja. Zbog duge povijesti, ogromnog i raznolikog teritorija koji pokriva, te spleta raznih okolnosti, poput te da nikad nisu bili kolonizirani, vrlo ranog prihvaćanja kršćanstva, ali i islama, Etiopija je danas dom niza endemskih, međusobno potpuno oprečnih umjetničkih i arhitektonskih stilova, koji vrlo uspješno koegzistiraju. Ovo predavanje nudi kratki povijesno teritorijalni presjek likovnog i arhitektonskog djelovanja u Etiopiji, uz spomen nekih vrhunskih ostvarenja hrvatskih arhitekata u Addis Ababi.

Predavanje je uvod u moguće razvijanje suradnje između Etiopskih sveučilišta u Addis Ababa-i i Mekelle-u, sa Zagrebačkim i Riječkim sveučilištem, nastavno na posjet Etiopiji zagrebačkih arhitekata, te fotografa i profesora na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, Fedora Vučemilovića, koji sljedeće godine otvara izložbu fotografija u Addis Ababi.

Andrej Došen je mladi riječki arhitekt koji gotovo dvije godine predaje na arhitektonskom fakultetu u Mekelle-u, glavnom gradu sjeverne etiopske pokrajine Tigray. Autor je niza znanstvenih članaka na temu socijalnog stanovanja u Etiopiji, te organizator međunarodnog kongresa i nekoliko međunarodnih radionica, vezano na istu temu. Uspješno je uspostavio suradnju etiopskog i zagrebačkog arhitektonskog fakulteta, te nekolicinu drugih suradnji, primjerice s Clemson sveučilištem iz SAD-a, te Oxford sveučilištem iz Velike Britanije.


izvor: ffri.uniri.hr

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice