Arheološki muzej Narona

Arheološki muzej Narona Radionica Arhitekture zgrade za kulturu

FOTOGRAFIJE

Radionica Arhitekture
  • Grad: Metković
  • Godina projekta: 2001
  • Godina izvedbe: 2008
  • Tip građevine: zgrade za kulturu
  • Površina: 1200,00 m2
  • Investitor: Ministarstvo kulture RH
Forum je središnji demokratski prostor antičkog grada. Ovaj u Vidu bio je zakopan više od tisuću godina. Otkopana Narona svjedoči nam kulturu koja je svojim integralnim silama pripremila Europu kakvu poznajemo. Upravo kroz urbano taj kontinuitet potvrđivao se i ostvarivao neprekidno. Naglašavamo da kontinuitet shvaćamo kao osobitu vrijednost koja će nam omogućiti shvaćanje prostornih i vremenskih preklapanja. U Vidu nakon tisuću godina aktiviramo prostor arheologije Narone. Spajamo «precvikani» kabel.
Unosimo nove elemenate, mjenjamo i obogaćujemo kontekst, tražimo novu životnost. Odbacujemo kulise. Odabiremo geometriju kao gramatiku. Definiramo mjesto isključivo mjerilom sadašnjosti. Prostor antičkog hrama danas će biti muzej, arheologija «live».
Projektirati u Vidu / Naroni znači konceptualizirati kontekst prepun pitanja. Napetosti nastale odnosom arheologije i postojeće izgradnje, sudar urbanog i ruralnog, brojni međuprostori, stilski nasuprot elementima koje kao da je nanjela voda... Svi ti «pikseli» stvaraju sliku nabijenu značenjima.
Naš zadatak vidimo kao nalaženje oblika koji će najkraćim putem povezati regionalni jezik nadograđivan tisuću godina i suvremeni «kontejner» arheologije.
Mjerila koja određuju «kontejner»: mjerilo artefakata iz svakodnevnice i mjerilo otkrivenih skulptura mjerila su koja dimenzioniraju izložbene prostore. Mjerilo hrama, trga, mjerilo kuća koje ga okružuju zajedno s gomilama koje formiraju maslinike i vinograde penjući se od trga do crkve, mjerila su koja dimenzioniraju zgradu, njen položaj i oblik. Iznad svega, kao krovna revizija, mjerilo posjetitelja koji korača izložbenim prostorima, stubištima, terasama...
vrh stranice