Architecture

2012. godine Lego obilježava dva jubileja. Slavne kockice proslavile su svoj 80-ti rođendan, a proizvodnja pratećih guma 50-ti
Povodom dvostrukog rođendana u Guinnessovu knjigu rekorda Lego je uvršten kao «Najveći proizvođač guma godišnje» sa proizvodnjom od čak 318 milijuna, ili preko 870,000 dnevno!

Priča o Lego igračkama počinje davne 1932. godine kada je danski stolar Ole Kirk Christiansen osnovao tvrtku za proizvodnju drvenih igračaka, u imenu spajajući dvije danske riječi «leg» i «godt» što se može prevesti kao «dobra igra». Nakon skoro petneast godina, krajem 1940-tih, drvene kockice su zamijenjene plastičnim, a od 1958. uvode se kockice sa sistemom spajanja kakav poznajemo i danas. Do danas je osmišljeno 3120 različitih elemenata za građenje. Procijenjuje se da je u zadnjih 50 godina proizvedeno oko 400 bilijuna elementa.

Veza arhitekata i Lega postala je neraskidiva 1962. kada su dizajneri osmislili tada novih pet elemenata koji su dodatno popularizirali Lego. Radilo se o varijaciji postojećih elemenata, tada smanjenih na trećinu visine. Ove male pločice omogućile se gradnju još detaljnijih modela nego ikad prije. Fleksibilnost Lego sistema odgovorila je duhu vremena kada su arhitekti redefinirali izgled gradova, a javnost se pokazala interes za oblikovanje domova. Time je otvoren put Legovom «Scale Model»-u. Samo ime pokazuje vezu sa arhitekturom, želeći i time potaknuti arhitekte, ali i ostale inženjere da svoje modele i makete rade od Lego elemenata.

Nakon preko 40 godina Lego se vraća svojim počecima serijom Arhitektura, oživljavajući «Scale Model» principe kroz neke najznamenitijih građevina do sada. Po mnogima posao iz snova dodjeljen je Adamu Reed Tuckeru sa zadatkom da uhvati duh arhitektonskih bisera kroz čistu, skoro skulpturalnu formu Lega. Sam autor naglašava sa takvi modeli nisu replike postojećih građevina, već interpretacija kroz Lego kao medij.
Nakon niza građevina, sada posjetitelji Lego web stranica mogu i sami glasanjem odabrati slijedeće modele ovdje!

Više o Lego Architecture seriji potražite ovdje!

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice