Apolitika 2013

Na sjednici Vlade prihvaćen je prijedlog dokumenta Arhitektonske politike RH 2013 - 2020
S osobitim Vas zadovoljstvom obavještavamo da je na 64. sjednici Vlade Republike Hrvatske 28.11.2012. pod točkom 17. jednoglasno je prihvaćen prijedlog dokumenta Arhitektonske politike Republike Hrvatske 2013-2020, ApolitikA , Nacionalne smjernice za vrsnoću i kulturu građenja.

Od 2004.godine u Republici Hrvatskoj stvorena je zakonska regulativa te postavljen sustav prostornog uređenja kojim je definirano raspolaganje prostorom i građenje.

Inicijativa za izradu i donošenje dokumenta Arhitektonske politike Republike Hrvatske 2013-2020, ApolitikA, Nacionalne smjernice za vrsnoću i kulturu građenja pokrenuta je od strane Razreda arhitekata HKAIG i Udruženja hrvatskih arhitekata na 1. kongresu hrvatskih arhitekata 2004. godine, te nastavljena na 2. kongresu hrvatskih arhitekata 2007. godine.
U sklopu 3. kongresa hrvatskih arhitekata ApolitikA 2013., održanom 2010. godine promovirane su smjernice za izradu Hrvatske arhitektonske politike, te je započeto s radom na definiranju i izradi dokumenta.

Prepoznavanje mjesta arhitekture u smislu njene kulturne, estetske i društvene vrijednosti dovelo je do potpisivanja zajedničke Izjave Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Savjeta za prostorno uređenje Republike Hrvatske, Hrvatske komore arhitekata i Udruženja hrvatskih arhitekata, kojom su se obvezali na promicanje i kontinuirano sudjelovanje u aktivnostima vezanim uz donošenje dokumenta, čime je započeto stvaranje nacionalne platforme. Izrada dokumenta naslanja se na proces pristupanja Europskoj uniji, a neki oblik arhitektonskih politika ili pravila prihvaćen je do sada u 16 od 27 zemalja članica Europske unije, te Norveškoj i Turskoj, a u mnogima od njih uočen je značajan napredak u ekonomskom razvoju.

Dokument Arhitektonskih politika kojim se iskazuje javni interes za kvalitetu sveukupnog izgrađenog okoliša će nužno postati dio politike kao katalizator procesa održivog razvoja, brige o javnom prostoru, unapređenja oblikovnih vrijednosti zasnovanih na lokalnim specifičnostima, zaštiti zdravlja, klime i sigurnosti.

Naglašavamo da su u izradi ovog dokumenta sudjelovala sva relevantna ministarstva, a kroz rad komora sudjelovala je kompletna stručna i akademska javnost, te da je provedena javna rasprava u trajanju od 23. svibnja do 18. lipnja 2012.godine zajedno sa radionicama održanim na K1 konferenciji na kojima su sudjelovali predstavnici lokalne i regionalne samouprave i županijski zavodi.

Dokument je dostavljen na mišljenje Uredu za zakonodavstvo Vlade Republike Hrvatske, svim ministarstvima i jedinicama područne (regionalne) samouprave, a svi konstruktivni prijedlozi ugrađeni su u konačnu verziju dokumenta.

Objavljujemo konačnu i usvojenu verziju dokumenta Arhitektonske politike Republike Hrvatske 2013-2020, ApolitikA – Nacionalne smjernice za vrsnoću i kulturu građenja:

Nosioci izrade dokumenta:

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja
Savjet prostornog uređenja Države
Hrvatska komora arhitekata
Hrvatska komora inženjera građevinarstva
Udruženje hrvatskih arhitekata

Dokument Arhitektonske politike Republike Hrvatske 2013-2020


Izvor: HKA

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice