Aleksandar Dragomanović – arhitekt modernog Zagreba

Ciklus tribina Alena Žunića: ALEKSANDAR DRAGOMANOVIĆ –ARHITEKT MODERNOG ZAGREBA.
Zagrebački arhitekt prof. Aleksandar Dragomanović jedan je od ključnih autora poslijeratne hrvatske moderne čiji nedovoljno afirmirani opus broji više od 100 djela nastalih u rasponu 1948. – 1995.

Predavanje će po prvi puta pokazati neke odnjegovih inovativnih, ali neostvarenih projekata, skica i idejnih rješenja za Zagreb, a poseban naglasak na tribini će se usmjeriti ka njegovim paradigmatskim zagrebačkim realizacijama– poput negdašnje Modne kuće u Praškoj ulici nastale na mjestu prethodno srušene sinagoge; robne kuće NaMa Trnsko kao kapitalnog primjera prvih suvremenih trgovačkih sklopova u Hrvatskoj visoke estetske vrijednosti; zatim nedovoljno valoriziranog kompleksa SRCE-a na Prisavlju;dječjeg vrtića Sopot kao vrhunskog primjera arhitekture s refleksijama na vokabular strukturalizma i brutalizma; te zgrade SDK (danas FINA) u Ulici grada Vukovara, jedne od posljednjih velikih autorovih realizacija.

Na predavanju o arhitektu Dragomanoviću prezentirat će se djela od kapitalne važnosti za Zagreb, ali i projekti nastali za brojne gradove diljem Hrvatske i onodobne Jugoslavije, s ciljem da se i široj kulturnoj javnosti prezentira jedan od najtalentiranijih,no donedavno slabo istraženih hrvatskih arhitekata druge polovice 20. stoljeća. Njegovo mjesto u struci neupitno dokazuju i brojne stručne nagrade od kojih valja istaknuti 'Viktor Kovačić' (1986.) i 'Vladimir Nazor' (1988.) – obje za životno djelo.

Predavanje će se održati u četvrtak, 29. studenog u 18 sati, u KIC-u (Preradovićeva 5, Zagreb).

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice