Akupunktura grada i Architects of Air na Špancirfestu

Špancirfest - Festival dobrih emocija započeo je jučer u Varaždinu.
Iz raznovrsnog višednevnog programa Špancirfesta želimo izdvojiti nekoliko događanja.

Akupunkutra grada

Akupunktura grada je projekt koji ima za cilj kroz niz malih i preciznih intervencija u javnom prostoru poboljšati kvalitetu urbanog života, povećati socijalnu koheziju lokalne zajednice i ojačati identitet urbanih cjelina.

Projekt je posljednje dvije godine privukao veliku pažnju Varaždinaca. 2015. godine radilo se na idejnom rješenju za Habdelićebv trg, a 2016. godine cilj su bile dvije nove atraktivne lokacije – bunar na Korzu (Trg Kralja Tomislava) te parcela ispred Studentskog doma, križanje Merlićeve ulice i Kralja Petra Krešimira IV.

Tema ovogodišnje radionice Akupunkutra grada je povijesni centar grada Varaždina te prostorne manifestacije bitnih i zanimljivih mjesta u tom dijelu grada. Okosnica propitivanja prostora veže se na smjer vođene turističke ture gradom, a ciljani rezultat predstavit će mogućnosti povezivanja značajnih kulturnih i povijesnih sadržaja Varaždina sa javnim prostorom u njihovoj blizini. Prijedlozi će pojačati njihovo aktiviranje i vidljivost, kako u percepciji građana tako i posjetitelja.
Radionica će trajati od srijede 23. do subote 26. kolovoza, a zadatak radionice je ispitivanje različitih mogućnosti uređenja i načina korištenja predmetnih lokacija. Pristup Akupunkture grada se sastoji u mapiranju i slobodnom kreativnom interpretiranju različitih satvova i mišljenja, dobivenih kroz razgovore s korisnicima i građanima, kao i diskusije između sudionika različitih struka.

Radi se u interdisciplinarnim timovima, u skupinama od oko pet osoba različitih struka, pod vodstvom mentora.

Voditelji projekta su dr. Kristina Careva, dipl.ing.arh. i dr. Rene Lisac, dipl.ing.arh. s Arhitektonskog fakulteta. Mentori radionice su asist. Mojca Smode Cvitanović, dipl.ing.arh. s Arhitektonskog fakulteta i Davorka Perić, mag.hist.art., Društvo arhitekata Zagreb.

Više podataka o radionici i lokacijama možete preuzeti ovdje.


Architects of Air – Luminaria


Architects of Air – Luminaria
su monumentalna, zračna zdanja, pravi mali gradovi, osmišljena da kreiraju inspirativna, smirujuća i nesvakidašnja iskustva istraživanja svjetla, prostora i boja uz poseban doživljaj izmijenjenih, filtriranih i naglašenih senzoričkih podražaja.

Špancirfest će na Kapucinskom trgu ugostiti jednu od vizualno najatraktivnijih instalacija iz bogate kolekcije Architects of Air, nazvanu Miracoco. Miracoco je geometrijski osmišljen kao svojevrsni labirint s 12 manjih oko jedne velike središnje kupole, ukupne površine više od 1.000 četvornih metara, a na Kapucinskom trgu će biti postavljen i za posjetitelje otvoren od 19. do 26. kolovoza.
CIJENA ULAZNICE: 15,00 kn
djeca do 14 godina, u pratnji odraslih, imaju besplatan ulaz

RADNO VRIJEME:
subota (19.8.) i nedjelja (20.8.) te subota (26.08.):
od 10:00 do 12:oo sati i od 17:00 do 22:00 sata

ponedjeljak – petak (21.08. do 25.08.):
od 17:00 do 22:00 sata

Više o instalaciji pogledajte na linku.

U programu festivala pronađite i razne kreativne radionice za djecu i odrasle.izvor: spancirfest.com

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice