Akcijski plan napuštenih vojnih kompleksa u Varaždinu

Održan prvi sastanak druge faze projekta MAPS - Military assets as public spaces (vojni objekti kao javni prostori) EU programa Urbact III.
U utorak i srijedu, 21. i 22. lipnja u Varaždinu je održan Kick-off Meeting, odnosno prvi sastanak druge faze projekta MAPS - Military assets as public spaces (vojni objekti kao javni prostori) EU programa Urbact III na kojem su sudjelovali uz predstavnike Grada Varaždina kao domaćina i predstavnici osam partnerskih gradova te gosti.

Mrežu partnerskih gradova čine Piacenza iz Italije kao Lead Partner te Sombathely iz Mađarske, Cartagena iz Španjolske, Espinho iz Portugala, Serres iz Grčke, Longford iz Irske, Telšiai iz Litve te grad-prijatelj Koblenz iz Njemačke. Na sastanku su aktivno sudjelovali i predstavnici Udruge gradova koja ima ulogu Nacionalne urbact točke (NUP) te i strani gosti, glavni ili Lead Expert, Luca Lanzoni koji je posjetio Varaždin u studenom prošle godine i predstavnik Tajništva Urbacta, Kristijan Radojčić.

- Partnerska mreža je nakon šest mjeseci rada u ožujku ove godine uspješno aplicirala nastavak projekta te je u svibnju projekt odobren za daljnji razvoj u drugoj fazi kojemu je cilj kroz 24 mjeseca suradnje na lokalnoj i transnacionalnoj razini izraditi Akcijski plan napuštenih vojnih kompleksa, rečeno je na press konferenciji u povodu održavanja toga sastanka u hotelu Turist 21. lipnja.

Izjave za medije dali su gradonačelnik Goran Habuš te voditeljica projekta Emanuela Grđan, kao i voditeljica projekta od strane vodećeg grada Piacenze, Gloria Cerliani te tematski stručnjak Luca Lanzoni.

- Težište sastanka bilo je na utvrđivanju ciljeva projekta, od kojih su vrlo važni uključivanja dionika i upravljanje lokalnom grupom podrške, te dogovor o programu tematskih transnacionalnih sastanaka koji će biti vezani na iskustva pojedinih gradova, kazala je Emanuela Grđan,a gradonačelnik Habuš istaknuo je da se sadržaji za prostor vojarne u Optujskoj već dulje vrijeme promišjaju ali zadnju riječ ima Državna uprava za upravljanje državnom imovinom, gdje je u posljednjih nekoliko godina promijenjeno nekoliko direktora, a nijedan nije riješio status tog našeg vojnog objekta u Varaždinu.

Sadržaja ima mnogo, kao i zainteresiranih institucija, a najbolje bi bilo da prostor dobiju na uporabu uz već dodijeljen prostor Državnom arhivu i Sveučilište Sjever te srodne institucije.

- Cilj je ovog projekta da utvrdi sadržaje jer to je trenutno jedan od najvrednijih prostora u Varaždinu, ogromne površine i on mora zaživjeti, bilo da su to studenti ili netko drugi. Grad je dosad napravio prostorno plansku dokumentaciju i od DUDI-a zatražio već u nekoliko navrata da namli prostor da u vlasništvo ili da nam dade pravo građenja, ali to do sad nitko od direktora nije učinio.Želja nam je prije svega stvoriti sve preduvjete da kada se to ispoštuje što prije počnemo s izgradnjom, rekao je gradonačelnik

Maja Kireta, varaždinska arhitektica članica je varaždinskog tima te ističe da bi taj prostor trebao dobiti mješovitu namjenu, tako da kvart živi 24 sata, sedam dana u tjednu, i da ne bude samo spavaonica.

- Bilo bi dobro da tu bude neki način stanovanja, poput hotela, hostela, studentskog doma... Na Dan otvorenih vrata pitali smo građane što oni misle što bi trebalo smjestiti u taj prostor, i građani su najviše zainteresirani da se tu smjeste sadržaji vezani uz kulturu, obrazovanje, sport i rekreaciju.

Drugog dana domaći i partneri obišli su vojarnu u Optujskoj ulici i razgledali grad. Proračun druge faze projekta MAPS iznosi ukupno 744.000 eura odnosno 73.300 eura za Grad Varaždin od čega će 85 posto biti sufinancirano iz EFRR-a, a 15 posto će snositi Grad Varaždin. Iz tih sredstava financirat će se izrada Akcijskog plana kroz stručne ekspertize i rad lokalne grupe podrške te rad i jačanje kapaciteta projektnog tima kroz sudjelovanje na transnacionalnim sastancima i radionicama.izvor: varazdinske-vijesti.hr
vrh stranice