7. karlovački salon arhitekture

7. karlovački salon arhitekture "Za grad i djecu" - izložba ostvarenja karlovačkih arhitekata, praćena predavanjima i radionicama za djecu, sa postavom izložaka i događanjima i na vanjskim prostorima Zvijezde.
Tradicionalna izložba ostvarenja bit će popraćena raznim događanjima;
Društvo arhitekata, građevinara i geodeta Karlovac (DAGGK) poziva sve kolege - članove DAGGK-a, da prijave učestvovanje kako na Salonu tako i u ostalim događanjima, te da daju svoje prijedloge…

Imate lijepog vremena do rujna pripremiti svoje izložbene panoe.
Rok za dostavu materijala za katalog izložbe javit ćemo na vrijeme.
Format panoa 70x100cm, format stranice kataloga 20x20cm (sve već uobičajeno).
Nadaju se uključivanju svih, a posebno mladih kolega arhitekata, građevinara i geodeta, te davanju novog poleta radu Društva i promišljanju grada.

Termin održavanja: RUJAN i LISTOPAD 2016.

Cjelokupni događaj će ujedno biti i uvod za obilježavanje 60-e obljetnice rada Društva iduće godine (1957-2017).

Iz prijave projekta izdvojene su neke smjernice:
„Cilj salona je prvenstveno edukacija djece i svih građana na području arhitekture i urbanizma. Prate ga predavanja i radionice na temu grada, njegovih urbanih funkcija i kulture stanovanja u gradu. Predavanja i radionice vode kolege arhitekti, volonterski.
Radionice za djecu zamišljene su u sklopu izložbe, gdje bi djeca izrađivala makete predstavljenih projekata i/ili javnih prostora u Zvijezdi.

Tradicionalni salon arhitekture izlazi iz prostora Banjavčićeve 8 na ulicu, trgove i parkove u Zvijezdi postavom izložaka same izložbe i radova djece.
Radionice uključuju upoznavanje Zvijezde na djeci zanimljiv i razumljiv način – učenjem kroz igru za manju ili kroz kvizove za veću djecu.
Prema tehničkim mogućnostima pokušali bi ostvariti multimedijalnu prezentaciju izložbe na interesantnim i neuobičajenim lokacijama unutar Zvijezde.
Osim toga, zamišljeno je i predavanje/tribina na Trgu bana J. Jelačića za sve zainteresirane građane.
Cijeli program vezan uz salon arhitekture bio bi dinamičan, edukativan, drugačiji od dosadašnjih. Dotakli bi se npr. tema arhitekture i urbanizma u glazbi, povezali različite umjetnosti.
Isto tako predavanja bi uhvatila današnji duh djelovanja arhitekata, kako kroz izložene radove tako i kroz teme kao što su zelena gradnja, energetska učinkovitost, pasivna kuća, gotovo nul-energetska kuća…
Kontrast današnjih (nekad futurističkih) projekata i neposredne okoline u kojem bi se događanja održavala trebao bi služiti podizanju svijesti i jačanju volje za promjenom trenutnog stanja.
Pokazati svoj rad, naučiti djecu i građane nečemu novom, stvoriti jednu novu dimenziju arhitekture, približiti njene stvarne vrijednosti ljudima, ali i dobiti povratni signal o uspješnosti, utjecaju arhitekture na korisnike, dojmu ljudi o različitim prostorima i mogućim intervencijama…

Svake 2 godine tradicionalno je vrijeme za karlovački salon arhitekture, ovaj put arhitekti žele dati nešto novo svom gradu i njegovim stanovnicima.

CILJANE SKUPINE

- djeca – 2 radionice bi izravno uključile cca 30 djece, neizravno puno više
- mladi – kviz za srednjoškolce na temu Zvijezde uključio bi izravno cca 30 mladih
- stanovnici – potencijalni investitori u Zvijezdi – predavanja i tribine o temama kao energetska učinkovitost ili zelena gradnja u povijesnoj jezgri – pretpostavka 50-ak sudionika po događanju
- učenici smjera arhitektonski i građevinski tehničar MIOŠ – poticaj radu i ulaganju u sebe kako bi postali arhitekti i inženjeri; odgojno-obrazovna karika važnosti zanimanja i rada u struci...

Više pročitajte ovdje.


Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice