6. modul edukacijskog ciklusa ApolitikA: Zakonodavni okvir i njegova primjena

6. modul edukacijskog ciklusa ApolitikA održan je 12. studenoga u HGK u organizaciji HGK u suradnji s Radnom skupinom za praćenje implementacije ciljeva dokumenta ApolitikA.
Glavna je tema posljednjeg modula u edukacijskom ciklusu ApolitikA primjena postojećeg zakonodavnog okvira na području arhitektonske vrsnoće, načela održive gradnje, energetske učinkovitosti, ekološke prihvatljivosti, a i na području brige o zdravlju i sigurnosti korisnika, kazao je Damir Percel, direktor Sektora za graditeljstvo i komunalno gospodarstvo HGK, na otvaranju 6. modula edukacijskog ciklusa ApolitikA, koji je održan 12. studenoga u HGK u organizaciji HGK u suradnji s Radnom skupinom za praćenje implementacije ciljeva dokumenta ApolitikA.

Tijekom osmišljavanja rasporeda edukacijskih modula, tema odnosa zakonodavstva i nacionalnih smjernica ApolitikA s razlogom je ostavljena kao posljednja, jer se odnosi na sve teme koje su do sada obrađene na prethodnih pet stručnih skupova u ciklusu. Radna je skupina za praćenje implementacije smjernica ApolitikA, prije svega, nastojala promovirati i prezentirati ideje, kao i osnovne ciljeve ovog dokumenta, a potom upoznati stručnu i širu javnost sa zakonskom regulativom i njenom primjenom u praksi. Na završnom modulu prikazuje se način na koji se postigao optimalan odnos javnog interesa sa zahtjevima za legalizacijom objekata, kao i onog u odnosu na pitanja energetske učinkovitosti, arhitektonske vrsnoće, funkcionalnosti, gospodarske opravdanosti cijene gradnje i procjene vrijednosti objekata u prostoru, kazao je Percel.

Pomoćnica ministra graditeljstva i prostornog uređenja dr. sc. Borka Bobovec, moderator na skupu, kazala je kako su brojni sudionici ove edukacije i pet prethodnih iz ciklusa edukacija prepoznali napore Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja i HGK kako bi se proširilo znanje o temama koje donosi dokument ApolitikA. I u sljedećoj godini nastojat će organizirati edukativne module te proširiti održavanje, osim u Zagrebu, i u drugim gradovima u Hrvatskoj uz posredovanje HGK, kazala je Bobovec.

Legalizacija i provedba zakona, trenutno stanje te procjene vrijednosti nekretnina i uz prikaz novih propisa s osvrtom na plan približnih vrijednosti zemljišta bile su teme predavanja mr. sc. Željka Uhlira, zamjenika ministra graditeljstva i prostornoga uređenja, koji je naglasio kako je ApolitikA važna i radi podizanja kulture u društvu na svim razinama, društvene svijesti, ali i društvenoga kapitala. Istaknuo je važnost Zakona o ozakonjenoj bespravnoj gradnji koji je donesen u kolovozu 2012. godine i koji je omogućio legalizaciju nezakonito izgrađenih zgrada – obiteljskih kuća, stambenih zgrada itd. U Hrvatskoj je više od 800.000 takvih objekata, u Sloveniji ih je upola manje, dok je u Srbiji 2,5 milijuna zgrada za legalizaciju, kazao je. U RH podneseno je ukupno 826.848 zahtjeva, od čega u Zagrebu 91.264. Do sada je najviše zahtjeva riješeno u Vukovaru, 59 posto, u Zagrebu 42 posto, a ponajmanje u Sisačko-moslavačkoj županiji, osam posto. Agencija za izuzimanje predmeta izuzela je u prvom izuzimanju 55.000 predmeta, a u drugom 28.000 te je do sada iz naknada ukupno prikupljeno 600 milijuna kuna, kazao je Uhlir.

Hrvoje Kvasnička, predsjednik Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju predstavio je LEED i BREEAM certifikate zelene gradnje, koji su u najširoj primjeni među takvim certifikatima. Istraživanja pokazuju da gradnja prema principima zelene gradnje smanjuje u prosjeku potrošnju energije za 50 posto, potrošnju vode za 40 posto, a za toliko i emisiju CO2. Ti su certifikati zelene gradnje jedan od načina na koji je moguće izraziti svoju predanost održivom razvoju i poslovnoj praksi temeljenoj na ekološkoj osviještenosti, društvenoj odgovornosti i efikasnom iskorištavaju resursa tijekom čitavog životnog ciklusa zgrade.

Arhitekt Ivica Plavec predstavio je primjer poslovne zgrade Adris grupe, prve zelene poslovne zgrade u Hrvatskoj sa zlatnim LEED certifikatom. Naglasio je kako je u slučaju ove poslovne zgrade bila olakotna okolnost ta što je investitor vrlo dobro educiran, dok je puno češći slučaj da prve informacije o značaju dobivanja certifikata investitori dobivaju upravo od projektanta.

U panel-diskusiji koja je održana nakon prezentacija sudjelovala je i Ines Merćep iz Uprave za prostorno uređenje Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja. Govorila je o novom Zakonu o prostornom uređenju koji je u siječnju stupio na snagu te o prednostima novoosnovanog Hrvatskog zavoda za prostorni razvoj.Izvor: HGK

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice