50 godina stvaralaštva arhitekta i dizajnera Vlade Petričevića

Izložbom Vlade Petričevića u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU predstavlja se jubilarnih 50 godina predanog stvaralaštva i kreacije ovog zagrebačkog arhitekta.
U Hrvatskom muzeju arhitekture, u utorak, 18. listopada, s početkom u 19 sati, otvara se izložba pod nazivom Arhitektura malog mjerila – 50 godina stvaralaštva arhitekta i dizajnera Vlade Petričevića. Izložba se može razgledati do 15. studenoga .

Promocija kataloga i razgovor s autorom uz glazbeni nastup prof. Antuna Šuljića, pjesnika i kantautora, održat će se u utorak, 8. studenoga 2016. u 19 sati u izložbenom prostoru Muzeja.

Izložbom Vlade Petričevića u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU predstavlja se jubilarnih 50 godina predanog stvaralaštva i kreacije ovog zagrebačkog arhitekta, čiji opus bilježi senzibilitet i trajan interes za područje oblikovanja interijera i njegove opreme. Nagrađenim projektima namještaja koji 70-ih godina nastaju u ozračju Centra za industrijsko oblikovanje, žarišnom mjestu formacije modernog dizajna u nas, nadovezuje se niz realizacija arhitekture i obnovâ povijesnih objekata u perivoju Maksimir koje svjedoče pažnju brižljivo usmjerenu na graditeljsku baštinu kao trajno izvorište inspiracije. Dok izvlači linije tušem i olovkom, Vlado Petričević tijekom plodnog publicističkog rada ostaje podjednako vjeran i pisanoj riječi, a kao vrstan komunikator oboje dosjetljivo spaja u izričaju karikature, referirajući se na duh razdoblja iz kojeg izrasta i kojemu pripada. Ovom kreativnom rasponu valja pridružiti i pohvalu ruci, iskazanu u spontanim crtežima nastalih za ljetnih stanki i, dakako, “Yashicu” – fotoaparat od kojeg se ne razdvaja od studentskih dana.

Opus Vlade Petričevića predstavljen u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU – u kojem je nekoć djelovala Majstorska radionica Drage Galića, profesora kod kojega 1968. stječe diplomu – predstavlja stoga istinski hommage jednom vremenu, ali i autorovoj posvećenosti struci kao pozivu, izazovu i cjeloživotnom predanju. Hrvatski muzej arhitekture HAZU ovom izložbom nastavlja s predstavljanjem arhitekata koji su svojim opusom i strukovnim djelovanjem značajno doprinijeli inicijalnom razdoblju utemeljenja modernog dizajna u Hrvatskoj kao nove struke i profesije u nas.

Autorica izložbe i kataloga je dr. sc. Iva Ceraj, kustosica.

Pozivnica

izvor: hazu

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice