37. međunarodna ljetna škola arhitekture u Motovunu

Tema ovogodišnje ljetne škole - "Nadzemne i podzemne interpolacije / Above and Underground interpolation".
U Motovunu, u Studijskom centru Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održat će se od 4.-11. kolovoza 37. međunarodna ljetna škola arhitekture.
Program je iznimno bogat i atraktivan, a u mnogim je aktivnostima trajno otvoren za sve koji se žele pridružiti (predavanja, prezentacije, izložbe, diskusije i stručni obilasci). U okviru stalnog ciklusa - kolegija Tradicija, kreativnost i održivost, obrađuju se teme prvenstveno vezane za obnovu istarskih gradova u kontekstu šireg prostora Istre; od urbanih detalja, tematski i po složenosti različitih zadataka za urbane i ruralne cjeline, do istraživanja i projekata koji su značajni za Istarsku županiju i ovu EU Regiju, a od 2007. godine s izrazitim usmjerenjem na koncept održive arhitekture i razvoja.
Primjenom izvorne metode računalne podrške (CAAD) u kreiranju modela obnove gradova već dvadesetak godina Škola prednjači tako osmišljenim i organiziranim radom u odgovarajuće opremljenom Studijskom centru koji se nalazi u zgradi na glavnom gradskom trgu Andrea Antico br. 5. Različite teme uređenja javnih gradskih prostora, prije svega u Motovunu; trgovi, zidine, arhitektonske cjeline (budući Studentski dom) i izdvojene zgrade (Komunalna palača i
interpolacije), prometne infrastrukture (prilazna cesta i stubišta - rampe), urbane opreme i vizualnih komunikacija, zaštite okoliša i sl., do recentnih aktualnih tema poput obnove Istarske željeznice Parenzane, odnosno njenog tunela u Motovunu, višenamjenske prenamjene dijelova kamenoloma u Kanfanaru i dr.
Ove je godine glavna projektantska tema Nadzemne i podzemne interpolacije / Above and Underground interpolation.
Ove će godine sudjelovati predavači i studenti iz Austrije, Italije, Norveške, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Uz akademska predavanja održat će se i stručne prezentacije pojedinih sponzora - proizvođača suvremenih građevinskih materijala, instalacijskih sustava i opreme.U ovogodišnjem programu je 5.8. održavanje 11. međunarodnog seminara o arhitekturi pasivne kuće u okviru europskih projekata PASS-NET i po četvrti put projekta PassREg u organizaciji Konzorcija pasivna kuća Hrvatska u suradnji s Gradom Zagrebom. Održat će se i 8. EPBD - IDES-EDU seminar.

U ponedjeljak, 6.8. uz 11. međunarodni seminar o ljetnim školama i radionicama arhitekture, a započet će i višednevna 13. međunarodna dječja likovna radionica u suorganizaciji s društvom „Naša djeca“ iz Motovuna u subotu, 6.8. s početkom u 12.00 sati.

7.8. će se održati cjelodnevni stručni obilazak Istre: Grožnjan (prezentacija: Lidija Ivanda, ADU, Zagreb), Završje, Ţminj (poslovna A+ zgrada Rudan d.o.o.), Pazin (Pazin kamen - proizvodnja), Pula (rekreacija i obilazak grada).

8.8. stručni obilazak gradilišta vinarije u Motovunu uz vođenje i prezentaciju autora, arhitekta prof. Idisa Turata. Obilazak tunela željeznice Parenzane.

Završna izložba i javna prezentacija studentskih i nastavničkih radova će se održati u srijedu, 10.8. na Trgu Andrea Antico ispred Studijskog centra s početkom u 21.00 sati.
Rad Škole u Motovunu prate dnevni tisak, stručni časopisi, radio, TV i internet portali.
Zahvaljujući različitim oblicima potpora sponzora i donatora, program Međunarodne ljetne škole arhitekture u Motovunu se kvalitetno i kontinuirano ostvaruje višegodišnjom suradnjom zadovoljavajući njihov promotivni i marketinški interes.

Ovdje pogledajte film o prošlogodišnjoj Školi.


Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice